Uniunea Europeană este îngrijorată de mai multă vreme de radicalizarea unora dintre cetăţenii statelor comunitare. Europol, agenţia sa de poliţie, a indicat că deţine informaţii despre 2.000 din cei 5.000 de combatanţi străini despre care se crede că au luptat alături de extremişti în Siria şi Irak, potrivit Agerpres.
Regulile Schengen fac dificilă identificarea acestor indivizi, pentru că au dreptul la liberă circulaţie şi în general sunt supuşi unor verificări mai puţin riguroase decât cetăţenii din afara UE la intrarea în spaţiul comunitar.
Pentru a răspunde acestei provocări, se aşteaptă ca statele membre să convină, la reuniunea de vineri, asupra ‘implementării imediate a verificărilor sistematice şi coordonate necesare la frontierele externe, inclusiv asupra indivizilor care se bucură de libertatea de mişcare’, conform proiectului de document menţionat.
Regulile Schengen permit verificări sistematice asupra cetăţenilor din Uniune doar dacă aceştia prezintă un anumit profil de risc.
La Bruxelles, miniştrii de interne vor decide, de asemenea, ‘înregistrarea sistematică, inclusiv a amprentelor digitale, pentru toţi migranţii care intră în Spaţiul Schengen’, ca şi verificarea eventualelor informaţii despre aceştia în bazele de date europene despre infractori şi terorişti.
Alte măsuri ce se vor fi discutate vineri se referă la creşterea schimbului de informaţii între statele UE cu privire la ameninţările teroriste, negocieri asupra unui fişier european de stocare a datelor despre pasagerii curselor aeriene (PNR) şi intensificarea eforturilor de a tăia canalele de finanţare a terorismului.