Executivul comunitar a derulat o analiză amănunţită a economiilor din 17 state membre ale UE care ar avea dezechilibre macroeconomice. Potrivit legislaţiei europene, dacă aceste dezechilibre sunt considerate excesive, o ţară trebuie să ia măsuri pentru a le corecta în caz contrar riscând o amendă.
Comisia Europeană consideră că Belgia, Bulgaria, Germania, Irlanda, Spania, Franţa, Croaţia, Italia, Ungaria, Olanda, Slovenia, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie au dezechilibre macroeconomice.
‘Italia trebuie să rezolve nivelul ridicat al datoriei publice şi competitivitatea externă slabă, ambele având drept cauză creşterea scăzută a productivităţii şi cer o atenţie urgentă’ susţine Comisia. ‘Nevoia de acţiune decisivă pentru a reduce riscul unor efecte negative asupra funcţionării economiei italiene şi a zonei euro este cu atât mai important având în vedere mărimea economiei italiene’, a mai spus executivul comunitar. În plus, Comisia apreciază că măsurile de ajustare adoptate până acum de autorităţile de la Roma nu sunt suficiente.
În cazul Franţei, ţară care a obţinut un răgaz suplimentar de doi ani pentru a reduce deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB, Comisia Europeană consideră că această ţară nu şi-a respectat promisiunile de consolidare. ‘Franţa ar urma să rateze atât ţinta de deficit cât şi cea de ajustare structurală pe întreaga perioadă prognozată’ a informat Comisia Europeană, care a decis miercuri să plaseze Franţa sub o supraveghere întărită. Executivul comunitar reproşează Franţei o lipsă de competitivitate, un cost al muncii prea mare şi o datorie publică care continuă să crească. Comisia subliniază că din cele 17 state analizate, doar Croaţia, Slovenia şi Italia sunt într-o situaţie mai proastă decât Franţa, a doua economie a zonei euro.
Croaţia, cea mai nouă ţară membră a UE, se confruntă cu dezechilibre economice excesive şi trebuie să ia măsuri decisive pentru reducerea acestor dezechilibre, susţine Comisia. Economia Croaţiei s-a contractat în 2013 pentru al cincilea an consecutiv. Executivul comunitar precizează că va monitoriza modul în care Croaţia va implementa măsurile corective pe care i le va comunica până la finele lunii aprilie în cadrul procedurii de deficit excesiv.
În schimb, Comisia Europeană consideră că Spania a făcut în ultimul an o ajustare semnificativă ceea ce înseamnă că dezechilibrelor macroeconomice ale Spaniei nu mai sunt considerate excesive.
Comisia subliniază că ţările care au programe de asistenţă (Grecia, Cipru, Portugalia şi România) nu sunt cuprinse în procedura de dezechilibre macroeconomice în condiţiile în care se află deja sub supraveghere în cadrul programelor de ajustare economică.