UE condamnă colonizarea israeliană şi recomandă sancţiuni financiare – diplomaţi

Economica.net
27 02. 2013
israel_546688909_34912500

Într-un raport, şefii misiunilor UE la Ierusalimul de Est şi Ramallah (Cisiordania) recomandă celor 27 de state membre să „împiedice tranzacţiile financiare, să le descurajeze şi să informeze asupra consecinţelor lor problematice, inclusiv în ceea ce priveşte investiţiile străine directe în favoarea unor activităţi, infrastructuri şi servicii în colonii”.

Ei îndeamnă totodată la „asigurarea strictă a aplicării Acordului de Asociere Israel-UE, şi anume ca produsele fabricate în colonii să nu beneficieze de tratament preferenţial”, o măsură prevăzută de acord.

Acest raport anual, după care AFP a procurat o copie, cataloghează colonizarea Ierusalimului de Est drept „cea mai mare ameninţare la adresa unei soluţii cu două state”.

„Dacă aplicarea actualei politici israeliene continuă, în particular colonizarea, perspectiva Iersualimului ca viitoare capitală a două state, Israel şi Palestina, va deveni aproape impracticabilă”, avertizează şefii misiunilor ţărilor UE la Ierusalim.

„Pentru ca soluţia cu două state să se realizeze, Ierusalimul trebuie să devină viitoarea capitală a două state, şi anume Israel şi Palestina”, afirmă şefii de misiuni UE, deplângând faptul că „Israelul perpetuează în mod activ anexarea sa ilegală a Ierusalimului de Est”.

Colonizarea este „sistematică, deliberată şi provocatoare”, se subliniază în document, care reproşează „subminarea încrederii între părţi, pune în pericol perspectivele fizice ale creării unui stat palestinian viabil şi contiguu şi îngreunează compromisurile necesare păcii, pe măsură ce populaţia coloniilor creşte”.

Documentul denunţă în mod special colonizarea pe flancul de sud al Ierusalimului, care riscă să creeze un „tampon efectiv între Ierusalimul de Est şi Bethleem (Cisiordania) până la sfârşitul lui 2013”, dar şi proiectul E1, care „va împărţi Cisiordania în două părţi separate, de nord şi de sud”.

În acest raport trimis la Bruxelles, şefii de misiune recomandă totodată „intensificarea eforturilor UE în vederea evitării colonizării în Ierusalimul de Est şi în zona acestuia, ceea ce constituie o ameninţare aparte la adresa soluţiei cu două state”.

În pofida proclamării anexării Ierusalimului de Est şi „în pofida faptului că palestinienii constituie aproximativ 37% din populaţia Ierusalimului, municipalitatea nu cheltuieşte mai mult de zece la sută din bugetul său total în zonele palestiniene”, relevă şefii de misiune UE.

Israelul consideră Ierusalimul drept capitala sa „unificată şi indivizibilă”. Însă comunitatea internaţională nu recunoaşte anexarea, în 1967, a părţii de est ocupate a oraşului, unde trăiesc aproximativ 200.000 de israeliani în cartiere de colonizare evreiască, pe care palestinienii vor să o transforme în capitala statului la crearea căruia aspiră.