”Sperăm că executivul european va participa mai activ la dialog pentru a se ajunge la soluţii specifice şi echitabile care să ajute la stabilizarea economiei Ucrainei”, a declarat Putin într-o scrisoare adresată mai multor lideri europeni, ca atunci când ameninţa cu sistarea livrărilor de gaz la începutul lunii aprilie.
De atunci au avut loc întâlniri trilaterale între UE, Rusia şi Ucraina la diferite niveluri, inclusiv ministerial, a reamintit purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde-Hansen. ”S-au realizat progrese, iar Rusia şi Ucraina trebuie să avanseze pe această bază, îndeosebi în ce priveşte stabilirea preţului la gaze”, a adăugat Pia Ahrenkilde-Hansen.
Ea a reamintit că Gunther Oettinger, comisarul european pentru energie, şi Alexandr Novak, ministrul rus pentru energie, urmează să se întâlnească luni la Berlin pentru a decide o nouă întâlnire trilaterală privind securitatea aprovizionării UE şi Ucrainei.
”Criticile sunt, prin urmare, nefondate”, a afirmat Pia Ahrenkilde-Hansen, precizând că UE urmează să răspundă, ”în mod obişnuit”, ca şi după prima scrisoare, prin vocea preşedintelui Comisiei, Jose Manuel Barroso.
Pia Ahrenkilde-Hansen a subliniat că preşedintele Barroso a salutat marţi declaraţia premierului ucrainean Arseni Iaţeniuk la Bruxelles, care a dat asigurări că Ucraina este gata să-şi plătească restanţele până la sfârşitul lunii. Dar Iaţeniuk a pus o condiţie, ca Moscova să revină la preţul anterior de 268 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz, în loc de 458 de dolari, sumă decisă după sosirea la putere la Kiev a noilor autorităţi proeuropene.
Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene a indicat, de asemenea, că, la reuniunea ministerială din 2 mai de la Varşovia, ”toate părţile au confirmat că, atât timp cât vor dura discuţiile trilaterale, livrările de gaz nu vor fi întrerupte”.