UE dă termen Greciei, până la 26 aprilie, pentru a detalia măsurile luate în gestionarea frontierelor
Acest termen dat Atenei constituie un nou punct de etapă înainte ca Bruxelles-ul să-şi dea verdictul la 12 mai, aşa cum era prevăzut, privind planul de acţiune pe care grecii au fost somaţi să-l prezinte pentru a proteja mai bine spaţiul de liberă circulaţie.
Dacă executivul comunitar va constata în mai că ‘deficienţele’ din Grecia persistă, Comisia va declanşa o procedură inedită, putând autoriza unele ţări să prelungească controalele la frontierele interne ale Schengen pentru o perioadă de până la doi ani.
În schimb, dacă Grecia corectează ‘aceste lipsuri’, asta ‘va permite ridicarea controalelor reintroduse cu titlu excepţional la frontierele interne’ de mai multe ţări ale UE, potrivit Comisiei, care a fixat ca obiectiv revenirea la normal ‘înainte de sfâşitul anului’.
Într-un raport publicat marţi, executivul european ‘relevă că Grecia a realizat importante progrese’ în ultimele luni, dar ‘consideră că se impun mai multe detalii sau precizări pentru mai multe din măsurile propuse pentru a putea evalua şi controla corect aplicarea lor’.
Comisia regretă în special ‘absenţa unui calendar detaliat pentru executarea măsurilor’ şi ‘lipsa de informaţii privitoare la autorităţile însărcinate cu aplicarea recomandărilor’ UE. De asemenea, aceasta face apel la Grecia să furnizeze aceste ‘elemente şi precizări suplimentare până la 26 aprilie’.
Grecia ‘trebuie să satisfacă ansamblul recomandărilor Consiliului şi Comisiei pentru a face faţă presiunii fără precedent care este exercitată asupra frontierelor externe ale Europei’, a insistat comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, citat într-un comunicat.
‘Comisia va continua să susţină Grecia şi contează pe statele membre pentru a face acelaşi lucru’, a mai adăugat el.