Un comisar UE dă undă verde gazelor de şist

Dovezile strânse până acum de oficialii de la Bruxelles „permit începerea exploatării gazelor de şist, o sursă care va ocupa un loc central în lupta decisivă pentru energie", potrivit Euractiv.com. Europa este în urma SUA în domeniu şi ar putea importa gazele de şist de peste ocean.
Economica.net - vin, 12 apr. 2013, 08:27
Un comisar UE dă undă verde gazelor de şist

Comisarul pentru Energie al Comisiei Europene, Günther Oettinger, a adoptat o poziţie favborabilă gazelor de şist, cu ocazia  lansării unui document prin care se stabilesc ţintele până în 2030, privind piaţa europeană a energiei şi cele de mediu.

Sunt în favoarea producerii de gaze de şist, în mod special din raţiuni de securitate, ca şi pentru reducerea preţurilor gazelor, a declarat   Günther Oettinger, citat de Euractiv.com.

Gazele de șist au declanșat relansarea industrială în Statele Unite, care ar putea astfel să-şi acopere astfel necesităţile de consum până în 2035, potrivit aşteptărilor Agenției Internaționale pentru Energie.

Deocamdată, costurile de producție, închideri exploatărilor existente și preocupările privind mediul au oprit expansiunea sectorului în Europa.

Europa în „faza negării”

Pe de altă parte, comisarul european pentru mediu Connie Hedegaard are un ton mai puţin favorabil pe subiectul gazelor de şist, susţinând că extracţia acestora în Europa nu se poate compara cu cea din SUA.

„Nu ne aşteptăm să fie la fel de uşor în Europa, unde condiţiile geologice sunt diferite, ca şi regulile de mediu”, a spus Connie Hedegaard, citat de Euractiv.com.

Anne Glover, consilierul ştiinţific al preşedintelui CE José Manuel Barroso, este de altă părere.

„Sunt riscuri aşa cum sunt şi în producerea energiei din alte surse, că e vorba de vânt sau de cărbune. Nu trebuie să intrăm într-o fază a negării”, a spus Glover.

Pentru unii oficiali europeni, „este clar că, în următorii cinci ani, Europa va importa gaze de şist din SUA, pentru că acestea costă doar un sfert sau chiar numai o cincime din preţul gazelor importate de Europa în prezent”, potrivit europarmanetarului Fernando Correia de Campos, care prezidează comitetul pentru ştiinţă şi tehnologie al Parlamentului European.

În România, compania americană Chevron este interesată de explorare şi, ulterior, de exploatare a gazelor din şisturi. Chevron are concesionate mai multe perimetre în judeţele Vaslui şi Constanţa. Însă, potrivit declaraţiilor oficialilor ANRM, în România nu a există nici o licenţă acordată pentru exploatarea gazelor de şist. 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de aproape 6,5 miliarde de lei pentru luna noiembrie
Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de aproape 6,5 miliarde de lei pentru luna noiembrie
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna noiembrie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,7 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 795 de milioane de lei......
Doi români i-au atras atenția lui Emmanuel Macron cu o inovație tech contra dezinformării
Doi români i-au atras atenția lui Emmanuel Macron cu o inovație tech contra dezinformării
Un proiect inovator dezvoltat de compania românească TechWave Development și finanțat de inițiativa Next Generation ...
Oprea (MEAT): Există progrese evidente în privinţa valorii schimburilor comerciale bilaterale între România şi Turcia
Oprea (MEAT): Există progrese evidente în privinţa valorii schimburilor comerciale bilaterale între România şi Turcia
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, a declarat vineri că există progrese evidente ...
Washingtonul se pregătește de proteste violente după alegerile din 5 noiembrie. Au fost instalate bariere de securitate în oraș și montate scânduri la vitrinele magazinelor
Washingtonul se pregătește de proteste violente după alegerile din 5 noiembrie. Au fost instalate bariere de securitate ...
Înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA de marţi, capitala federală Washington se pregăteşte cu bariere de securitate, ...