UE doreşte să înăsprească sancţiunile împotriva Damascului şi să sprijine mai mult opoziţia siriană

Economica.net
08 09. 2012
siria_reuters_28795900

La rândul său, ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a afirmat că, ‘dacă vrem să facem lucrurile să se mişte, trebuie înăsprite sancţiunile ce vizează clanul lui Bashar al-Assad’, el subliniind că ‘a simţit o foarte mare potrivire’ a punctelor de vedere în dezbaterea dintre miniştri. Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton şi serviciile sale ‘vor studia’ în detaliu măsurile ce vor fi luate, cu ajutorul statelor membre, a adăugat Fabius.

Şi ministrul belgian de externe, Didier Reynders, a vorbit despre principiul ‘datoriei de ingerinţă’ în Siria dacă nu se va ajunge la o înţelegere cu Rusia şi China în Consiliul de Securitate, precizând că această ingerinţă ‘trebuie să se facă împreună cu ţările din regiune’, aşadar în coordonare cu ţările arabe. ‘Avem din ce în ce mai mult senzaţia că ne îndreptăm către un război civil de lungă durată’ în Siria, a avertizat el.

‘Sentimentul general este că trebuie sporită presiunea asupra regimului pentru a înceta violenţele şi pentru ca ajutorul umanitar să poată ajunge în toată ţara’, a confirmat ministrul spaniol de externe, José Manuel Garcia Margallo.

Potrivit doamnei Kozakou-Marcoullis, miniştrii europeni au ajuns la un consens şi cu privire la ‘abordarea europeană în ceea ce priveşte situaţia umanitară’, mai ales cea din ţările vecine.

Pe de altă parte, şefii diplomaţiilor europene au convenit să crească sprijinul oferit insurgenţilor sirieni. Există convingerea că se pot intensifica contactele şi cooperarea pe plan politic şi umanitar cu comitetele de coordonare locală din zonele eliberate şi cu toate componentele opoziţiei din interiorul şi exteriorul ţării’, a declarat ministrul italian Giulio Terzi.

Franţa a început deja să ofere ajutor direct zonelor din Siria aflate sub controlul insurgenţilor, cu scopul ca aceste aşa-zise ‘zone eliberate’ să poată funcţiona şi să primească refugiaţi. Şi alte ţări s-au arătat dispuse să-şi asume astfel de iniţiative, cum este cazul Suediei, ministrul de externe al acesteia, Carl Bildt, afirmând că ţara sa va încerca să sprijine rebelii ‘în mai multe feluri’, luând în calcul şi formula franceză, deşi a admis că ‘nu este uşor’.

Cele 27 de state UE doresc ca opoziţia siriană să se poată uni şi să dispună de capacitatea de a forma un guvern provizoriu ‘reprezentativ’. ‘Liniile roşii sunt respectarea drepturilor minorităţilor etnice, mai ales pentru minoritatea kurdă, ale minorităţilor religioase şi drepturile femeilor’, a detaliat şefa diplomaţiei cipriote.