Sprijinul guvernamental în favoarea Air France a fost anunţat la data de 24 aprilie. Calificat drept unul „istoric” de ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, ajutorul va fi compus dintr-un împrumut în valoare de patru miliarde de euro, acordat de un sindicat de şase bănci, şi garantat de statul francez în proporţie de 90%, precum şi de un împrumut direct de trei miliarde de euro, acordat de statul francez, scrie Agerpres.
„Această garanţie şi acest împrumut, în valoare de şapte miliarde de euro, acordate de Franţa, vor oferi Air France lichiditatea de care are nevoie pentru a face faţă impactului pandemiei de coronavirus”, a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager. „Statele membre sunt libere să conceapă măsuri în linie cu obiectivele lor de politică şi normele UE”, a adăugat oficialul european.
Executivul comunitar a subliniat că Franţa a demonstrat faptul că toate celelalte posibile mijloace de a obţine lichiditate de pe piaţă au fost deja analizate şi epuizate. În plus, Franţa a anunţat o serie de planuri pentru anumite politici ecologice cu privire la Air France, un lucru apreciat de Comisia Europeană.
Statul francez şi cel olandez, care deţin fiecare 14% din acţiunile Air France-KLM, un grup care este lider de piaţă pe zborurile lung-curier cu plecare din Europa, ce oferă acces la o reţea care acoperă 314 de destinaţii în 116 ţări, prin companiile Air France, KLM Royal Dutch Airlines şi Transavia.
Air France şi KLM sunt companii membre ale alianţei globale SkyTeam, care numără 19 companii aeriene membre, ce permite pasagerilor din întreaga lume acces la o reţea globală de peste 14.500 de zboruri către mai mult de 1.150 de destinaţii din 175 de ţări.