UE face front comun pentru Ucraina şi împotriva Rusiei

Miniştrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene şi-au reafirmat luni voinţa de a susţine Ucraina cu armament şi finanţare şi de a creşte presiunea asupra Rusiei prin aplicarea de sancţiuni, în ciuda ameninţării cu întreruperea livrării de gaze ruseşti, transmite AFP.
AGERPRES - lun, 18 iul. 2022, 14:28
UE face front comun pentru Ucraina şi împotriva Rusiei

„Anumiţi lideri europeni au declarat că sancţiunile sunt o eroare, o greşeală. Nu cred că este vorba de o eroare, este ceea ce trebuie să facem şi vom continua să facem”, a afirmat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, răspunzând criticilor premierului ungar Viktor Orban.

„Nu suntem într-o perioadă normală. Suntem într-o epocă în care prevalează legea junglei”, a subliniat şeful diplomaţiei luxemburgheze, Jean Asselborn, la sosirea la Bruxelles pentru întâlnirea cu omologii săi europeni. „Retragerea sancţiunilor ar fi fatală. Este în joc credibilitatea noastră”, a adăugat el.

Orban a criticat vineri sancţiunile europene, considerând că sunt „o greşeală” deoarece „nu şi-au atins scopul, ba chiar au avut un efect contrar”. „Economia europeană şi-a trans un glonţ în plămâni şi este sufocată”, a susţinut el într-un discurs.

Borrell insistă că, dimpotrivă, „sancţiunile funcţionează” şi „îi lovesc puternic pe Vladimir Putin şi pe complicii săi, iar efectele lor asupra economiei ruse se vor acumula în continuare”. „Avem nevoie de răbdare strategică până când Rusia îşi încetează agresiunea şi Ucraina îşi poate redobândi pe deplin suveranitatea”, a scris el într-un mesaj publicat în weekend pe un blog.

AFP apreciază că liderii ţărilor europene sunt însă îngrijoraţi de constatarea că, în rândul opiniei publice, creşte ostilitatea faţă de sancţiuni, în contextul în care preţurile carburanţilor, gazelor şi curentului electric sunt tot mai mari în Europa.

Hadja Lahbib, numită recent ministru de externe în Belgia, recunoaşte că războiul Rusiei împotriva Ucrainei îi afectează pe cetăţenii europeni, care „se confruntă cu preţuri foarte ridicate ale materiilor prime şi energiei”.

Rusia blochează porturile ucrainene şi a început să reducă volumele de gaze exportate către UE – un flux de care unele state, cum ar fi Germania sau Italia, sunt foarte dependente.

„Rusia încearcă să ne demoralizeze”, a comentat Anna Luhrmann, ministrul german pentru afacerile europene. „Ne pregătim pentru tot felul de scenarii”, a asigurat ea.

Potrivit AFP, Berlinul se teme de închiderea gazoductului Nordstream, prin care trece aproximativ o treime din cantitatea de 153 de miliarde de metri cubi de gaze achiziţionată anual de UE. La conducta respectivă au loc în prezent lucrări de mentenanţă.

Asselborn a arătat că Moscova blochează şi exportul a circa 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina şi „incendiază culturile din această ţară”.

Turcia şi ONU negociază un acord între Rusia şi Ucraina, săptămâna aceasta urmând să aibă loc o nouă reuniune la Istanbul. Reluarea exporturilor de cereale ucrainene este „o problemă de viaţă sau moarte” pentru zeci de mii de oameni, a avertizat Borrell, care şi-a exprimat speranţa că se va ajunge la un acord.

Însă „avem îndoieli privind buna-credinţă a Rusiei”, a adăugat înaltul reprezentant al UE pentru afacerile externe şi politica de securitate.

Luni, la Bruxelles, miniştrii europeni au pledat pentru continuarea sprijinului economic, politic şi militar acordat Ucrainei.

Ei au decis deblocarea celei de-a cincea tranşe, în valoare de 500 de milioane de euro, din Instrumentul european pentru pace, în vederea finanţării unor echipamente militare şi arme furnizate Ucrainei.

„Livrările de arme trebuie să continue”, a susţinut ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis.

Te-ar mai putea interesa și
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul Energetic Naţional
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul ...
Capacităţile de producţie a energiei electrice puse în funcţiune până la această dată totalizează 900 MW şi ne aşteptăm la încă 100-300 MW până la finele anului, ceea ce înseamnă......
Viktor Orban: Votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie
Viktor Orban: Votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României ...
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliţia Naţională braziliană l-a pus oficial sub acuzare joi pe fostul preşedinte de dreapta Jair Bolsonaro pentru plănuirea ...
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul ...