Printre producătorii europeni de biciclete se află şi compania românească Eurosport DHS, grupurile olandeze Accell şi Gazelle şi firma germană Derby Cycle Holding.
Comisia Europeană, care a efectuat o investigaţie în numele celor 28 de state membre, a decis că trebuie aplicate taxe între 18,8% şi 79,3% pentru toate bicicletele electrice provenite din China, a informat vineri Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Tarifele pentru bicicletele electrice reprezintă ultimele măsuri adoptate de UE împotriva unor exporturi din China, variind de la panouri solare la oţel, care au declanşat critici din partea Beijingului. Uniunea Europeană împărtăşeşte îngrijorările SUA cu privire la transferurile de tehnologie şi subvenţiile de stat, dar nu vrea să declanşeze un război comercial.
O analiză a Comisiei Europene a arătat că exporturile chineze de biciclete electrice în Uniunea Europeană s-au triplat în perioada 2014-2017, iar cota lor de piaţă a urcat la 35%, în timp ce preţul mediu de vânzare a scăzut cu 11%. De asemenea, Executivul comunitar susţine că producătorii chinezi beneficiază de preţuri controlate la aluminiu, de finanţări în condiţii avantajoase precum şi de facilităţi la achiziţionarea de terenuri şi facilităţi fiscale.
Grupului taiwanez Giant, unul dintre cei mai mari producători mondiali de biciclete, cu uzine în China şi Olanda, îi vor fi impuse tarife de 24,8%.
Asociaţia Producătorilor Europeni de Biciclete (EBMA) a salutat decizia Executivului comunitar, care ar urma să protejeze 90.000 de muncitori din UE şi peste 800 de companii mici şi mijlocii împotriva unei concurenţe incorecte.
Secretarul general al EBMA, Moreno Fioravanti, susţine că în prezent europenii cumpără aproximativ 20 de milioane de biciclete pe an, dintre care aproximativ 10% sunt biciclete electrice, iar în următorii cinci ani există potenţial de creştere a vânzărilor cu 25%.