O astfel de mișcare ar însemna ca UE să se alăture Chinei și Canadei pentru a impune tarife de răzbunare asupra Statelor Unite într-o escaladare timpurie a ceea ce unii se tem că va deveni un război comercial global, care va scumpi bunurile pentru miliarde de consumatori și va împinge economiile din întreaga lume în recesiune.
Blocul celor 27 de națiuni se confruntă de miercuri cu tarife de import de 25% pentru oțel și aluminiu și mașini și tarife „reciproce” de 20% pentru aproape toate celelalte bunuri.
Tarifele lui Trump acoperă aproximativ 70% din exporturile UE către Statele Unite – în valoare totală de 532 de miliarde de euro (585 de miliarde de dolari) anul trecut – cu taxe probabile la cupru, produse farmaceutice, semiconductori și cherestea.
Comisia Europeană, care coordonează politica comercială a UE, va propune membrilor, luni seara, o listă de produse americane pe care să le plătească taxe suplimentare ca răspuns la tarifele lui Trump pentru oțel și aluminiu, mai degrabă decât taxele reciproce mai largi. Acesta va include carne din SUA, cereale, vin, lemn și îmbrăcăminte, precum și gumă de mestecat, ață dentară, aspiratoare și hârtie igienică.
Un produs care a primit mai multă atenție și a expus discordie în bloc este bourbonul. Comisia a alocat un tarif de 50%, ceea ce l-a determinat pe Trump să amenințe cu un contratarif de 200% pentru băuturile alcoolice din UE dacă blocul merge înainte.
Exportatorii de vin Franța și Italia și-au exprimat ambele îngrijorare. UE, a cărei economie se bazează în mare măsură pe comerțul liber, dorește să se asigure că are un sprijin larg pentru orice răspuns, astfel încât să mențină presiunea asupra lui Trump pentru a intra în negocieri în cele din urmă.
Luxemburgul va găzdui luni prima întâlnire politică la nivelul UE de la anunțul de către Trump cu privire la tarifele mari, când miniștrii responsabili de comerț din cei 27 de membri ai UE vor face schimb de opinii cu privire la impact și la modul cel mai bun de a răspunde.
Diplomații UE au spus că scopul principal al întâlnirii este acela de a apărea cu un mesaj unit al dorinței de a negocia cu Washingtonul o eliminare a tarifelor, dar o disponibilitate de a răspunde cu contramăsuri în cazul în care aceasta nu reușește.
„Cea mai mare teamă a noastră după Brexit au fost acordurile bilaterale și o rupere a unității, dar prin trei sau patru ani de negocieri care nu s-au întâmplat. Desigur, aici aveți o altă poveste, dar toată lumea poate vedea un interes pentru o politică comercială comună”, a spus un diplomat al UE.
Printre membrii UE, există un spectru de opinii cu privire la modul de răspuns. Franța a spus că UE ar trebui să lucreze la un pachet care să depășească tarifele, iar președintele francez Emmanuel Macron a sugerat companiilor europene să suspende investițiile în Statele Unite până când „lucrurile sunt clarificate”.
Irlanda, aproape o treime din exporturile căreia se îndreaptă către Statele Unite, a cerut un răspuns „considerat și măsurat”, în timp ce Italia, al treilea cel mai mare exportator al UE către SUA, a pus la îndoială dacă UE ar trebui să răspundă.
„Este un echilibru dificil. Măsurile nu pot fi prea blânde pentru a aduce Statele Unite la masă, dar nici prea dure pentru a duce la escaladare”, a spus un diplomat al UE.
Discuțiile cu Washington până în prezent nu au dat roade. Șeful UE pentru comerț, Maros Sefcovic, a descris vineri schimbul său de două ore cu omologii americani drept „franc”, deoarece le-a spus că tarifele americane sunt „dăunătoare, nejustificate”.
Contratarifele inițiale ale UE vor fi în orice caz supuse la vot miercuri și vor fi aprobate, cu excepția cazului puțin probabil în care o majoritate calificată de 15 membri ai UE, reprezentând 65% din populația UE, se opun.
Acestea aveau să intre în vigoare în două etape, o parte mai mică pe 15 aprilie și restul o lună mai târziu.
Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, va purta, de asemenea, discuții separate luni și marți cu directori executivi din sectoarele siderurgice, auto și farmaceutic pentru a evalua impactul tarifelor și a determina ce să facă în continuare.