În pofida distanţei care le separă de UE, schimburile comerciale dintre UE şi Australia şi Noua Zeelandă sunt comparabile cu cele dintre UE şi Mexic şi Canada.
‘Acest semnal reaminteşte restului lumii importanţa acordată de UE deschiderii, liberului schimb şi cooperării mondiale’, a subliniat ministrul bulgar al Economiei, Emil Karanikolov, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia rotativă a UE.
‘Să te închizi în faţa lumii nu este bine nici pentru afaceri şi nici pentru economia mondială’, a apreciat la rândul său preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un moment în care SUA bulversează comerţul mondial cu o serie de decizii precum introducerea de tarife vamale punitive la importurile de oţel şi aluminiu.
După discuţiile pregătitoare, în luna septembrie 2017, Comisia Europeană a prezentat mandatele de negociere cu autorităţile de la Canberra şi Wellington. Aceasta în condiţiile în care UE a încheiat acorduri de parteneriat cu Australia în 2018 şi cu Noua Zeelandă în 2017.
‘Sectoarele europene susceptibile să profite cel mai mult de pe urma acordurilor de liber schimb sunt echipamentele auto, maşinile, produsele chimice, industria alimentară şi serviciile’, explică într-un comunicat Consiliul UE, adăugând că mandatele de negociere acordă o atenţie specială protejarea sectoarelor vulnerabile precum agricultura.
UE este al treilea partener comercial al Australiei. În 2017, cele două zone au încheiat schimburi în valoare de 47,7 miliarde euro iar UE a înregistrat un excedent de peste 21 miliarde euro. UE exportă în principal produse manufacturate, în timp ce Australia vinde europenilor în special produse miniere şi agricole.
Schimburile comerciale pe relaţia cu Noua Zeelandă s-au cifrat la 8,7 miliarde euro anul trecut iar UE este al doilea partener comercial pentru Noua Zeelandă, după Australia.