UE îngheaţă aprobarea culturilor modificate genetic până în 2014

Comisia Europeană a decis să îngheţe, până la sfârşitul mandatului său, în 2014, procesul de autorizare a cultivării în Uniunea Europeană a organismelor modificate genetic (OMG),în încercarea de a ajunge la o soluţie cu statele membre, transmite AFP.
Economica.net - mar, 22 ian. 2013, 21:12
UE îngheaţă aprobarea culturilor modificate genetic până în 2014

‘Dacă doreşte, Comisia poate relansa procedura de autorizare pentru cultura unui soi de soia modificat genetic şi a şase soiuri de porumb modificat genetic, printre care şi MON810, dar nu va face acest lucru’, a declarat marţi Frederic Vincent, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg. ‘Prioritatea comisarului Tonio Borg este relansarea negocierilor cu statele membre pe baza propunerii predecesorului său’, a precizat purtătorul de cuvânt.

Autorizarea culturilor modificate genetic este un subiect de dispută între Comisia Europeană şi statele membre. Opt ţări (Franţa, Germania, Luxemburg, Austria, Ungaria, Grecia, Bulgaria şi Polonia) au adoptat o serie de prevederi care le permit să blocheze cultivarea de OMG-uri pe teritoriul lor.

Preşedintele CE, José Manuel Barroso a încercat să anuleze aceste clauze, dar ideea sa a fost respinsă de statele membre.

În ultimii 14 ani, doar două tipuri de OMG-uri au fost autorizate pentru cultură în UE: soiul de cartof Amflora, dezvoltat de grupul german BASF, şi soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania Monsanto.

Procesul de evaluare a solicitărilor de autorizare a cultivării şi comercializării OMG-urilor presupune patru etape: consultarea Autorităţii Europene pentru Securitate Alimentară (AESP), cerere de autorizare adresată statelor membre pe baza unui aviz favorabil obţinut în prealabil de la AESP, procedura de apel dacă nicio majoritate calificată nu rezultă între statele membre. Dacă situaţia persistă, decizia finală revine Comisiei Europene.

AESP este autoritatea competentă la nivel european în materie de securitate alimentară, iar recomandările sale determină autorizaţiile de comercializare şi cultivare a organismelor modificate genetic.

Până în prezent, AESP nu a dat niciodată un aviz negativ pentru OMG-uri, iar la nivelul statelor membre ale UE nu s-a întrunit niciodată majoritatea calificată necesară interzicerii sau autorizării acestora.

Te-ar mai putea interesa și
Dragoș Dărăbuț, AGISTA Investments: Cine deține controlul în asocierea cu un fond de private equity
Dragoș Dărăbuț, AGISTA Investments: Cine deține controlul în asocierea cu un fond de private equity
În România sunt aproximativ 15.000 de companii cu o cifră de afaceri de peste 3 milioane de euro care ar putea intra pe radarul fondurilor de private equity, însă, în ultimii 5-10 ani, doar un......
Guvernul își lovește și proprii producători de energie: Romgaz are de recuperat de la stat aproape 190 mil. lei costuri cu certificatele de emisii. Și nu e singurul, ar putea urma procese
Guvernul își lovește și proprii producători de energie: Romgaz are de recuperat de la stat aproape 190 mil. lei costuri ...
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România și producător de energie electrică, controlat de stat este ...
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul ...
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...