UE, îngrijorată de prezenţa convoaielor militare în estul Ucrainei şi cere Rusiei să-şi retragă trupele

Economica.net
09 11. 2014
tanc_rusia_ucraina_89548900_49707500

‘Este imperativ să se evite orice escaladare a ostilităţilor’, a precizat într-un comunicat Federica Mogherini, solicitând în acelaşi timp tuturor părţilor să dea dovadă de reţinere şi să-şi respecte angajamentele.

‘Fac apel la Rusia să-şi asume deplin responsabilităţile în această privinţă, inclusiv împiedicând orice deplasare de soldaţi, arme sau combatanţi dincolo de frontiera cu Ucraina şi să-şi retragă din această ţară toate trupele, armele şi echipamentele pe care le controlează, şi de asemenea să folosească întreaga ei influenţă pentru a se asigura că separatiştii aplică cu bună credinţă obligaţiile’ asumate, adaugă şefa diplomaţiei europene.

‘Informaţiile cele mai recente furnizate de misiunea OSCE în Ucraina despre prezenţa în zonele controlate de separatişti a unor convoaie militare alcătuite dintr-un număr important de arme grele, tancuri şi trupe fără însemne ce se deplasează către vest reprezintă o evoluţie foarte îngrijorătoare’, a mai subliniat Federica Mogherini.

Ea a amintit despre ‘intensele tiruri de artilerie semnalate în regiunea Doneţk în noaptea de sâmbătă spre duminică’, precum şi ‘creşterea numărului deplasărilor de trupe şi echipamente militare de săptămâna trecută’.

Reacţia şefei diplomaţiei europene survine după ce observatorii OSCE, prezenţi în Ucraina pentru a supraveghea respectarea armistiţiului convenit pe 5 septembrie între guvernul de la Kiev şi separatişti, au declarat că au observat o coloană compusă din peste 40 de tancuri şi camioane militare pe o autostradă din apropierea localităţii Makiivka.

Şi ziariştii AFP relatează că au văzut duminică după-amiază un convoi cu 20 de camioane militare fără plăcuţe de înmatriculare, dintre care 14 tractau tunuri, deplasându-se în direcţia oraşului Doneţk, unul dintre fiefurile separatiştilor.

Alegerile organizate duminica trecută de separatişti în provinciile proruse Doneţk şi Lugansk au condus la o escaladare a tensiunilor, precum şi la noi confruntări armate, armistiţiul de pe 5 septembrie fiind tot mai puţin respectat.