„Ne vom asigura că eliminăm treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat”, a spus președinta Comisiei Europene. „Deci într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să asigurăm rute alternative de aprovizionare și, în același timp, să fim foarte atenți să minimizăm impactul asupra pieței globale”, a continuat von der Leyen, citată de BBC.
„Astfel, maximizăm presiunea asupra Rusiei, minimizând în același timp daunele colaterale pentru noi și partenerii noștri din întreaga lume. Pentru că, pentru a ajuta Ucraina, propria noastră economie trebuie să rămână puternică”, a mai spus șefa Comisiei Europene.
Marea întrebare este dacă cele două țări UE, Ungaria și Slovacia, care au spus că nu vor susține un astfel de embargo din cauza dependenței lor de țițeiul rusesc, vor fi exceptate de la embargoul petrolului. Von der Leyen nu a menționat nicio scutire, dar a spus că importurile de țiței vor fi eliminate treptat pe parcursul a șase luni, iar importurile de produse rafinate până la sfârșitul anului 2022.
Despre ce bani vorbim
Potrivit unor date din martie 2022, publicate de ONG-ul Transport & Environment (T&E), țările membre UE plătesc Rusiei 285 de milioane de dolari pe zi pentru importurile petroliere. Organizația arată că, în 2021, Rusia a primit 104 miliarde de dolari în schimbul petrolului și produselor petroliere livrate statelor membre UE. Suma este de peste două ori mai mare decât cea care a ajuns în Rusia pentru exporturile sale de gaze către Europa. După cum se vede în graficul de mai jos, ca și în cazul gazelor, cea mai mare parte a importurilor de petrol și carbiuranți din Rusia este acontată de Germania.
Iată importurile de petrol al statelor UE, după țara de proveniență (sursa: Visual Capitalist):