‘Sunt îngrijorată profund în legătură cu evenimentele de la Kiev’, a indicat într-un comunicat şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, denunţând textele votate ‘în grabă’ şi care limitează ‘drepturile fundamentale’ ale cetăţenilor ucraineni. Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi securitate comună a denunţat măsurile ce restrâng dreptul de întrunire şi libertatea de exprimare şi a mass-media.
‘Aceste evenimente nefericite se întâmplă într-un moment de criză politică şi nu contribuie la consolidarea încrederii’, a declarat Ashton, pledând pentru o ‘soluţie politică’ care ‘nu se poate realiza decât printr-un dialog cuprinzător cu toate părţile interesate’.
Catherine Ashton i-a cerut preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici să ia măsuri pentru revizuirea acestor legi.
Comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, a declarat pe contul său de pe Twitter că este ‘profund îngrijorat de legislaţia care limitează libertăţile şi contravine aspiraţiilor europene ale Ucrainei şi angajamentelor sale pentru un acord de asociere’cu UE.
Parlamentul ucrainean, dominat de parlamentarii partidului de guvernământ, a adoptat joi o serie de legi care înăspresc sancţiunile împotriva manifestanţilor. Instalarea neautorizată a corturilor sau a podiumurilor în locuri publice vor fi pedepsite cu 15 zile de detenţie.
În plus, alte legi prevăd pedepse cu închisoarea de până la cinci ani pentru persoanele care blochează clădiri guvernamentale, măsuri şi amenzi împotriva persoanelor care manifestează cu mască sau cagule pe cap sau persoane care manifestează în coloane de maşini.
Defăimarea pe internet va fi, de asemenea, pedepsită cu amenda sau muncă în folosul comunităţii, aminteşte France Presse. O mobilizare în masă, fără precedent după ‘revoluţia portocalie’ în 2004, s-a produs în Ucraina, ca urmare a deciziei autorităţilor de a suspenda semnarea Acordului de asociere la UE, în favoarea unei apropieri de Rusia.