UE îşi sporeşte dependenţa energetică faţă de Rusia prin extinderea gazoductului Nord Stream – oficial american

Prin recenta înţelegere încheiată de companii europene cu concernul rus Gazprom în vederea construirii a încă două conducte în cadrul gazoductului Nord Stream, ce leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică, Uniunea Europeană nu face decât să-şi sporească dependenţa energetică faţă de Rusia, deşi la nivel declarativ susţine că doreşte să o diminueze, a remarcat joi la o conferinţă la Bratislava adjunctul secretarului american de stat pentru diplomaţie energetică, Robin Dunnigan, relatează agenţia Reuters.
Economica.net - joi, 05 nov. 2015, 17:11
UE îşi sporeşte dependenţa energetică faţă de Rusia prin extinderea gazoductului Nord Stream - oficial american

În plus, acest proiect va însemna pentru Ucraina pierderea a circa 2 miliarde de dolari anual reprezentând taxe de tranzit pentru gazele livrate de Rusia către Europa. ‘Trebuie să întrebăm (Uniunea Europeană): De ce cu o mână sprijiniţi Ucraina, iar cu cealaltă o sugrumaţi?’, a spus oficialul american. ‘Nord Stream-2 ameninţă nu doar supravieţuirea Ucrainei şi resursele ei, dar şi diversificarea aprovizionării cu energie în Europa, mai ales în sud-estul Europei’, a insistat Dunnigan, citat de Agepres.

Proiectul Nord Stream-2 a stârnit o reacţie şi din partea vicepreşedintelui Comisiei Europene însărcinat cu problemele energetice, Maros Sefcovic, care a declarat, tot joi, că a transmis vicecancelarului german Sigmar Gabriel preocuparea executivului comunitar cu privire la posibilitatea ca respectiva înţelegere cu Gazprom să încalce legislaţia europeană. În plus, responsabilul comunitar a sesizat faptul că în prezent este folosită efectiv numai jumătate din capacitatea celor două conducte deja existente, exprimând astfel dubii asupra oportunităţii suplimentării acestei capacităţi.

Lansat în anul 2011, Nord Stream este compus în prezent din două conducte care fac legătura între Vyborg (Rusia) şi Greifswald (Germania), iar construirea altor două îi va dubla capacitatea, până la 110 miliarde de metri cubi pe an. Gazprom deţine 51% din acţiunile consorţiului Nord Stream, în timp ce companiile germane Wintershall şi E.ON AG au fiecare o participaţie de 15,5%, iar societatea olandeză Gasunie şi cea franceză GDF Suez SA deţin la rândul lor un pachet de 9%.

Ca urmare a disensiunilor cu Ucraina, existente încă de dinaintea anexării Crimeii şi care au perturbat în anii 2006 şi 2009 fluxul de gaze către Europa, Rusia caută rute de transport alternative, dar până în prezent niciun plan nu a fost definitivat, proiectul South Stream fiind abandonat, iar cel care ar urma să-l înlocuiască, Turkish Stream, este sub semnul întrebării.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de lapte brut, în urcare cu aproape 43%, în primele 3 trimestre. Producţia cea mai mare, la unt
Importurile de lapte brut, în urcare cu aproape 43%, în primele 3 trimestre. Producţia cea mai mare, la unt
Unităţile de procesare din România au colectat, în primele nouă luni ale anului, o cantitate de 960.594 tone de lapte de vacă, în creştere cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului......
MedLife are afaceri de peste 2 miliarde lei în primele nouă luni, cu 24% mai mari decât anul trecut
MedLife are afaceri de peste 2 miliarde lei în primele nouă luni, cu 24% mai mari decât anul trecut
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, are o cifră de afaceri consolidată pro-forma de ...
Jose Munoz, unul dintre primii non-asiatici numiți în conducerea Hyundai Motors
Jose Munoz, unul dintre primii non-asiatici numiți în conducerea Hyundai Motors
Constructorul auto sud-coreean Hyundai Motors l-a desemnat vineri pe Jose Munoz, responsabil pentru operaţiunile sale din ...
„Sfatul” lui Viktor Orban pentru Europa cu privire la sancțiunile impuse Rusiei
„Sfatul” lui Viktor Orban pentru Europa cu privire la sancțiunile impuse Rusiei
Uniunea Europeană trebuie să îşi regândească sancţiunile impuse Rusiei, pentru că aceste sancţiuni menţin preţurile ...