UE şi-a reiterat sprijinul pentru Republica Moldova, dar este evident că acest sprijin este condiţionat de punerea în aplicare a ‘foii de parcurs’ cu angajamente pe care şi le-a asumat Chişinăul, afirmă analistul politic Ion Tăbârţă. Bruxellesul aşteaptă acţiuni concrete din partea Republicii Moldova şi o îmbunătăţire a relaţiilor cu Chişinăul, spune acelaşi analist.
Pentru UE este important ca în Republica Moldova să existe un guvern care să asigure stabilitatea politică şi implementarea angajamentelor asumate, este de părere şi expertul Victor Juc, director adjunct la Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Mesajele transmise de oficialii europeni arată că Bruxellesul speră în continuare că reformele în Republica Moldova vor continua, iar odată cu aceasta se va schimba şi atitudinea UE faţă de Chişinău, a subliniat el, evidenţiind că 2015 a fost practic un an pierdut pentru realizarea Acordului de asociere.
UE s-a erijat în observator şi atunci când va vedea că au fost înregistrate unele succese îşi va revizui atitudinea, consideră Victor Juc.
A doua reuniune a Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova s-a desfăşurat luni la Bruxelles, iar delegaţia moldoveană prezentă la lucrări a avut a doua zi o serie de întâlniri cu oficiali europeni.
Cu această ocazie, UE a încurajat Republica Moldova să continue eforturile de adoptare a legilor necesare şi a reconfirmat susţinerea în atingerea acestor obiective.Consiliul de Asociere a recunoscut eforturile întreprinse de Moldova în pregătirea unui plan clar de reforme prioritare în domeniile cheie cuprinse în ‘foaia de parcurs’, care a fost transmisă UE de guvernul moldovean, cerând continuarea reformelor.