UE: Miniştrii de finanţe caută un compromis privind contribuţiile la bugetul comunitar

Miniştrii de finanţe din statele Uniunii Europene, care se reunesc vineri la Bruxelles, încearcă să ajungă la un compromis cu privire la contribuţiile ţărilor membre la bugetul comunitar, în contextul în care subiectul a provocat un schimb de replici dur între Bruxelles şi Londra, transmite DPA.
Economica.net - vin, 07 nov. 2014, 09:35
UE: Miniştrii de finanţe caută un compromis privind contribuţiile la bugetul comunitar

Marii Britanii i s-a cerut luna trecută să contribuie până în decembrie cu încă 2 miliarde de euro la bugetul Uniunii Europene, potrivit revizuirii anuale ce ia în considerare performanţa economică a ţării mai bună decât previziunile iniţiale, scrie Agerpres.

Însă premierul britanic David Cameron şi-a exprimat dezaprobarea faţă de această solicitare în urmă cu două săptămâni, denunţând valoarea semnificativă a contribuţiei suplimentare şi termenul scurt în care ea trebuie furnizată.

Cameron este supus unei presiuni suplimentare cauzate de faptul că alegerile locale din 20 noiembrie ar putea fi câştigate de Partidul pentru Independenţa Marii Britanii (UKIP, eurosceptic).

Oficialii UE susţin că solicitarea la adresa Londrei este în deplină conformitate cu regulile aprobate de Marea Britanie şi celelalte state membre. Totuşi, mai multe ţări din UE susţin poziţia Londrei.

”Cred că putem găsi soluţiile care vor permite tuturor să plătească ceea ce au de plătit, dar în condiţii pline de respect”, a spus joi ministrul de finanţe francez Michel Sapin, la reuniunea cu omologii săi din zona euro (Eurogrup).

Ministrul de finanţe german Wolfgang Schaeuble a estimat, la rândul său, că situaţia se va calma, după reacţia iniţială a lui David Cameron, pe care a explicat-o ca fiind una motivată politic.

”Pentru mine, sunt de avut în vedere toate soluţiile care duc la un rezultat bun, dar presupun că banii (contribuţia suplimentară a Marii Britanii, n.r.) vor veni”, a apreciat ministrul de finanţe austriac, Hans Joerg Schelling.

Dacă Londra nu livrează până în decembrie cele 2 miliarde de euro, atunci va trebui să plătească penalităţi în funcţie de rata dobânzii, potrivit normelor UE.

O posibilitate explorată de britanici este plata în tranşe (pe parcursul anului viitor) a contribuţiei suplimentare. Acest lucru ar presupune însă o schimbare legislativă a regulilor UE, ceea ce poate complica situaţia actuală. În plus, miniştrii de finanţe europeni se află şi sub presiunea timpului, întrucât trebuie să adopte bugetul comunitar pentru 2015.

Te-ar mai putea interesa și
45,8 milioane de tone de  mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
45,8 milioane de tone de mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat 45,869 milioane tone, în primele nouă luni din 2024, iar transportul de containere a însumat......
Criză Taiwan – Primul exerciţiu ce simulează o escaladare a conflictului militar cu China
Criză Taiwan – Primul exerciţiu ce simulează o escaladare a conflictului militar cu China
Taiwan - Biroul prezidenţial a desfăşurat primul exerciţiu de masă ce simulează o escaladare militară din partea Chinei, ...
Stocul de gaze înmagazinate pentru iarna aceasta scade rapid în România. Situație dificilă și în Europa
Stocul de gaze înmagazinate pentru iarna aceasta scade rapid în România. Situație dificilă și în Europa
Cu mai bine de trei luni înainte de finalul oficial al sezonului rece, gradul de umplere al depozitelor de gaze din România ...
Nippon Steel a prelungit perioada de închidere a achiziției US Steel, pentru trimestrul I 2025
Nippon Steel a prelungit perioada de închidere a achiziției US Steel, pentru trimestrul I 2025
Compania japoneza Nippon Steel a anunțat că a prelungit perioada de închidere pentru achiziția sa de 15 miliarde de dolari ...