UE: Ne aşteptăm să fim scutiţi de noile tarife impuse de SUA, în caz contrar vom reacţiona

Uniunea Europeană nu este o ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite şi se aşteaptă să fie exclusă de la aplicarea tarifelor anunţate de preşedintele Donald Trump, în caz contrar fiind pregătită să adopte măsuri de retorsiune în termen de 90 de zile, a declarat, vineri, comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 09 mart. 2018, 11:57
UE: Ne aşteptăm să fim scutiţi de noile tarife impuse de SUA, în caz contrar vom reacţiona

Joi, Donald Trump a anunţat introducerea unor tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, dar a exceptat Canada şi Mexic şi a oferit posibilitatea excluderii altor aliaţi. Taxele vor intra în vigoare în termen de 15 zile.

”Am afirmat tot timpul că Europa nu este cu certitudine o ameninţare pentru securitatea internă a Americii, astfel încât ne aşteptăm să fim excluşi. Aşteptăm claritate privind declaraţiile preşedintelui SUA, însă suntem de părere că nu este o decizie bună pentru economia mondială”, a declarat Malmstrom

Oficialul a adăugat că va discuta sâmbătă problema tarifelor cu reprezentantul american pentru comerţ, Robert Lighthizer, şi cu omologul său nipon, Hiroshige Seko.

UE a ameninţat deja cu posibile măsuri de retorsiune la decizia lui Trump. Lista pregătită de Comisia Europeană include aproximativ 200 de produse importate din SUA, în valoare totală de aproximativ 2,8 miliarde de euro (3,45 miliarde de dolari). Lista include bourbon, pastă de arahide, suc de portocale, precum şi oţel, îmbrăcăminte şi produse industriale.

Dacă tarifele anunţate de SUA vor fi aplicate UE, blocul comunitar va răspunde în termen de 90 de zile, aşa cum recomandă Organizaţia Mondiale a Comerţului (OMC), a declarat Malmstrom.

Japonia califică drept ‘regretabile’ taxele pentru importurile de oţel şi aluminiu impuse de SUA

Ministrul Afacerilor Externe al Japoniei, Taro Kono, a calificat vineri drept ‘regretabile’ măsurile SUA privind impunerea de taxe pentru importurile de oţel şi aluminiu şi a semnalat că acestea ar putea dăuna relaţiilor comerciale bilaterale, relatează agenţia EFE.

‘Aceste măsuri pot afecta semnificativ cooperarea economică dintre Japonia şi SUA şi comerţul internaţional’, a declarat oficialul nipon după o reuniune a Guvernului.

La rândul său, ministrul Economiei, Industriei şi Comerţului, Hiroshige Seiko, a spus că este vorba ‘despre o măsură unilaterală de represalii, care nu avantajează nicio ţară” şi a adăugat că Japonia va analiza un posibil răspuns ‘în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului’.

Tarifele anunţate de preşedintele Donald Trump încă pot fi discutate în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului

Membrii Organizaţiei Mondiale a Comerţului încă mai au timp să ia în discuţie tarifele anunţate de preşedintele Donald Trump şi este la latitudinea lor ce se va întâmpla în continuare, a afirmat, vineri, purtătorul de cuvânt al OMC, Dan Pruzin, transmite Reuters.

Joi, Donald Trump a anunţat introducerea unor tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, dar a exceptat Canada şi Mexic şi a oferit posibilitatea excluderii altor aliaţi. Taxele vor intra în vigoare în termen de 15 zile.

”Cu certitudine încă este timp să discutăm asta şi încă este timp să discutăm în cadrul OMC, în consiliile şi comitetele noastre. Există o obligaţie pentru un stat membru care adoptă o măsură, cum ar fi de protecţie sau anti-dumping, să informeze OMC în privinţa măsurii. Acum nu ştim care este baza legală a măsurii anunţate de SUA, deci nu pot comenta dacă au sau nu obligaţia de a notifica la Organizaţia Mondială a Comerţului măsurile anunţate noaptea trecută”, a precizat Pruzin.

Canada, cel mai mare furnizor de oţel şi aluminiu al SUA, a salutat decizia preşedintelui de a nu fi supusă imediat noilor tarife, dar a anunţat că va continua să facă lobby la Washington până când va dispărea ameninţarea tarifelor.

Un oficial al administraţiei Trump a explicat că şi alte state ar putea încerca să negocieze cu reprezentantul american pentru comerţ, Robert Lighthizer, pentru a găsi căi alternative în vederea atenuării ameninţării pe care o reprezintă la adresa securităţii SUA exporturile lor de oţel şi aluminiu.

Canada şi Mexic sunt iniţial exceptate de la tarife, pe fondul discuţiilor privind renegocierea Acordului Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA). Dacă renegocierea va fi finalizată, nu vor exista niciun fel de tarife pentru cele două ţări vecine, a spus Trump.

Te-ar mai putea interesa și
Dan Popa, director regional Veeam:  Avem fonduri de 28 de miliarde de euro din PNRR. Noi, industria IT, avem datoria să schimbăm România
Dan Popa, director regional Veeam: Avem fonduri de 28 de miliarde de euro din PNRR. Noi, industria IT, avem datoria să ...
Industria IT românească are un rol fundamental de a transforma societatea și economia României cu ajutorul fondurilor de 28 de miliarde de euro disponibile prin PNRR, este de părere Dan Popa,......
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora ...
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de legătură între SUA și UE
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de ...
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre ...
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Numărul de turişti români care au vizitat Antalya (Turcia) în 2024 a crescut cu 29% faţă de anul precedent, până ...