UE: Nu există acord unanim asupra repartizării a 120.000 de refugiaţi între statele membre

Statele membre ale UE, reunite luni la Bruxelles la nivel de miniştri de interne, nu au reuşit să ajungă la un 'acord unanim' cu privire la repartizarea obligatorie a 120.000 de refugiaţi suplimentari, pentru a face faţă crizei imigraţiei, a anunţat luni seara preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE, citată de agenţiile de presă internaţionale.
Economica.net - mar, 15 sept. 2015, 03:43
UE: Nu există acord unanim asupra repartizării a 120.000 de refugiaţi între statele membre

‘O mare majoritate dintre state s-au angajat în favoarea principiului de relocalizare (a celor 120.000 de refugiaţi), însă nu toată lumea este pentru moment de acord’, a recunoscut ministrul luxemburghez pentru imigraţie şi azil, Jean Asselborn, care a prezidat Consiliului extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne desfăşurat la Bruxelles.

‘Pe marginea propunerii noastre cu privire la 120.000 (de refugiaţi suplimentari), nu am avut acordul pe care l-am dorit’, a admis, la rândul său, comisarul european pentru imigraţie, Dimitris Avramopoulos, în cadrul unei conferinţe de presă comune de la finalul reuniunii.

Recunoscând că dezbaterile au fost unele ‘inflamate’, Avramopoulos a estimat, totodată, că ‘au fost făcute progrese’.

Statele membre ale UE au validat decizia privind primirea a circa 40.000 de refugiaţi în doi ani, după cum a fost convenit la sfârşitul lui iulie, chiar dacă pentru moment nu a fost fixată destinaţia precisă în UE decât pentru 32.000 de persoane.

Însă, ţările UE nu au ajuns la un consens pe marginea noii propuneri a Comisiei Europene, care le-a cerut săptămâna trecută ‘relocalizarea’, pe baza unor cote, a 120.000 de refugiaţi în plus, care se află în prezent în Italia, Grecia şi Ungaria.

Italia şi Grecia au acceptat să instituie la frontierele lor centre de primire în care să fie înregistraţi migranţii la sosirea lor în Europa şi să constate dacă aceştia au drept de azil sau sunt migranţi ilegali.

ONG Amnesty International şi-a exprimat dezolarea că ‘reprezentanţii UE au eşuat o dată în plus să răspundă crizei’, estimând că trebuie ‘regândite complet condiţiile de azil în UE şi nu ridicate noi bariere şi cu atât mai puţin să se ajungă la ciondăneli pe cote’.

Această reuniune decepţionantă la Bruxelles a avut ca fundal restabilirea controalelor la frontierele germane şi austriece, o suspendare de fapt a liberei circulaţii garantate prin acordurile de la Schengen în Europa.

Devenit în câteva săptămâni Ţara Făgăduinţei pentru refugiaţi din ce în ce mai numeroşi, Berlinul şi-a justificat decizia prin ‘inactivitatea’ UE, asigurând totodată că restabilirea controalelor nu înseamnă că Germania îşi închide frontierele solicitanţilor de azil şi refugiaţilor. Răsucirea cancelarului Angela Merkel, confruntată cu probleme logistice şi cu nemulţumirea taberei sale politice, a survenit după doar câteva zile de când ea pledase pentru o primire a refugiaţilor fără a le limita numărul.

La frontiera germano-austriacă, pe podul care leagă Freilassing de Salzburg, reluarea controalelor a provocat ambuteiaje monstruoase din cauza controlării paşapoartelor şi vehiculelor, refugiaţii fiind orientaţi spre centrele de primire.

Munchen (în sudul Germaniei) este aproape de saturaţie, cu 63.000 de refugiaţi sosiţi în două săptămâni. Încă aproximativ o mie de refugiaţi veniţi prin Austria au intrat în Germania luni, potrivit poliţiei din Freilassing.

Decizia Berlinului a făcut imediat emuli printre ţările est-europene – Slovacia şi Republica Cehă – care resping de săptămâni ideea cotelor de repartiţie.

Polonia s-a declarat de asemenea pregătită, în caz de ameninţare la adresa securităţii sale, să restabilească controale la frontiere.

Viena a decis şi ea să desfăşoare militari la frontiera austriaco-ungară, unde fluxul de migranţi a luat proporţii fără precedent.

La frontiera între Grecia şi Macedonia, poliţia a semnalat totuşi o acalmie relativă: 5.000 de migranţi luni, faţă de 10.000 în zilele precedente.

Luni, Înaltul comisariat al ONU pentru refugiaţi a avertizat împotriva unui ‘vid juridic’ cu care se confruntă refugiaţii în Europa şi a subliniat ‘urgenţa unui răspuns global european’.

Marea Britanie – care, ca şi Danemarca şi Irlanda, dispune de o opţiune de retragere a politicii de azil din UE – a anunţat luni numirea unui subsecretar de stat pentru refugiaţi. Londra a promis să primească 20.000 de sirieni în cinci ani.

Criza migratorie, rezultat al războaielor şi al sărăciei din Orientul Mijlociu şi în Africa, nu dă niciun semn de calmare.

UE a anunţat luni că va recurge, începând din octombrie, la forţa militară împotriva traficanţilor de migranţi în cadrul operaţiunii sale navale în Marea Mediterană. Fostul premier grec Alexis Tsipras a deplâns aceste ‘operaţiuni de natură militară’ care ‘vor lovi refugiaţi nevinovaţi şi nu traficanţi’ pentru că ‘navele sosesc fără traficanţi’ în Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Forumul Economic Mondial de la Davos va fi păzit de avioane de luptă și de câteva mii de soldați elvețieni
Forumul Economic Mondial de la Davos va fi păzit de avioane de luptă și de câteva mii de soldați elvețieni
Câteva mii de militari elveţieni au fost desfăşuraţi în staţiunea montană elveţiană Davos cu o săptămână înaintea începerii reuniunii Forumului Economic Mondial, eveniment ce......
Moscova anunță că Rusia și Iranul vor semna pe 17 ianuarie un „Acord de parteneriat strategic global”, care cuprinde prevederi privind cooperarea economică și militară dintre cele două state
Moscova anunță că Rusia și Iranul vor semna pe 17 ianuarie un „Acord de parteneriat strategic global”, care ...
Rusia şi Iranul vor semna vineri un "Acord de parteneriat strategic global", în timpul unei vizite în Rusia a preşedintelui ...
Ministerul Finanțelor a împrumutat 1,1 miliarde de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a împrumutat 1,1 miliarde de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 1,1 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni, una de obligaţiuni ...
Guvernul polonez propune o lege prin care conținutul pe internet să poată fi blocat fără o decizie a justiției
Guvernul polonez propune o lege prin care conținutul pe internet să poată fi blocat fără o decizie a justiției
Ministrul polonez pentru Afaceri Digitale a prezentat luni un proiect de lege despre care afirmă că este menit să combată ...