Potrivit unui document consultat săptămâna trecută de Reuters, Uniunea Europeană analizează posibilitatea extinderii actualului program de asistenţă de care beneficiază Grecia cu încă şase luni, până la mijlocul lui 2015. În schimb, autorităţile de la Atena ar fi dispuse la o prelungire cu doar câteva săptămâni a acestui program, care a devenit nepopular în Grecia pentru condiţiile drastice impuse de creditorii internaţionali.
‘Ceea ce vrem este să ajungem la un acord bun care să permită Greciei să îşi reducă deficitul şi să continue reformele care i-au permis să-şi stabilizeze economia’, a declarat Pierre Moscovici înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din zona euro programată să aibă loc luni. ‘Nu va fi luată o decizie astăzi cu privire la prelungirea programului de asistenţă cu Grecia, dar sper că vom face totuşi câţiva paşi înainte’, a mai spus Moscovici.
Parlamentul Greciei a adoptat luni dimineaţa bugetul pentru 2015, fiind pentru prima dată în ultimele trei decenii când autorităţile de la Atena şi-au propus un buget echilibrat. Premierul grec Antonis Samaras vrea să pună capăt cât mai rapid programului de asistenţă convenit cu creditorii internaţionali în condiţiile în care aceştia cer Greciei să adopte măsuri suplimentare în valoare de 1,7 miliarde de euro, care ar afecta ţintele bugetare pentru anul următor, lucru respins de Atena. În schimb, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a apreciat că Grecia ar putea avea nevoie de mai mult timp înainte de a primi ultima tranşă din programul de asistenţă.
Pachetul în valoare de 240 de miliarde de euro convenit de Grecia cu UE şi FMI a început în luna mai 2010 şi, în cazul programului cu UE, va expira la data de 31 decembrie 2014, în timp ce programul cu FMI va continua până în 2016.