‘Lucrăm la aceasta. Suntem în faza de pregătire a plângerii. În următoarele zile vom avea noi informaţii’, a spus Tajani la o conferinţă de presă.
Plângerea UE ar încerca să înlăture taxele impuse de autorităţile de la Beijing faţă de ţevile de oţel inoxidabil produse de firme europene precum Tubacex S.A (Spania) şi Salzgitter A.G (Germania). Prin această acţiune, UE s-ar alătura unei plângeri depuse deja de Japonia faţă de taxele chineze.
Acest anunţ vine la o săptămână după ce China a decis să investigheze acuzaţiile că exporturile de vin europene către China beneficiază de subvenţii, în replică la taxele impuse de către executivul comunitar pentru panourile solare care provin din acest stat.
Exporturile europene de ţevi de oţel sunt estimate la zeci de milioane de euro iar în 2012 producţia UE a fost de 13,8 milioane de tone, potrivit cifrelor furnizate de Asociaţia producătorilor de ţevi de oţel din Germania. În prezent, China este responsabilă pentru jumătate din producţia mondială de ţevi de oţel iar această plângere scoate în evidenţă dificultăţile cu care se confruntă industria siderurgică ca urmare a scăderii cererii şi a presiunilor de preţ venite din partea competitorilor asiatici, în special a celor din China.
Marţi, Comisarul european pentru industrie, Antonio Tajani, a prezentat, în Parlamentul European, un plan de acţiune pentru a relansa industria siderurgică ce are, în opinia Executivului UE, un ‘viitor promiţător’, în ciuda cererii scăzute şi a supracapacităţii la nivel mondial. Planul lui Tajani nu prevede ajutoare directe sectorului, ci vizează să stimuleze cererea, în special în domeniile ‘maşinilor curate’ şi al imobilelor cu un consum scăzut de energie, mari consumatoare de oţel în Europa. Comisarul vrea, de asemenea, să îmbunătăţească accesul oţelului european pe pieţe străine, luptând în special împotriva ‘practicilor neloiale’ şi garantând accesul la materiile prime esenţiale pentru acest sector.