UE „pregătită să ajute” la creşterea producţiei de vaccinuri (comisarul european pentru sănătate)

În timp ce campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 înregistrează întârzieri, Uniunea Europeană a recunoscut sâmbătă o "insuficienţă mondială" a capacităţilor de producere a vaccinurilor, declarându-se "pregătită să ajute" pentru a le creşte, potrivit comisarului european pentru sănătate Stella Kyriakides, citat de AFP și preluat de Agerpres.
Economica.net - sâm, 02 ian. 2021, 18:50
UE
Demararea vaccinărilor a făcut obiectul criticilor în toată Europa – în special în Franţa, unde lentoarea procesului alarmează, şi în Germania, unde unii medici şi-au exprimat regretul că personalului spitalicesc nu i se acordă întâietate în absenţa dozelor în număr suficient.

„Aceste dificultăţi, pentru moment, nu se explică prin volumul comenzilor, ci prin insuficienţa la scară mondială a capacităţilor de producţie. Acesta este cazul pentru BioNTech”, a explicat Stella Kyriakides într-un interviu acordat agenţiei germane DPA.

După ce a comandat iniţial în noiembrie 200 milioane de doze de vaccin dezvoltat de compania americană Pfizer şi de societatea germană BioNTech, UE a exercitat o opţiune de cumpărare a 100 milioane doze suplimentare pentru 2021.

Campania de vaccinare a început în ultimul weekend din 2020 în cele 27 de ţări ale UE, după autorizarea de către Bruxelles a acestui vaccin la sfârşitul lunii decembrie, el fiind şi primul autorizat în UE.

„UE a furnizat din timp finanţări BioNTech în valoare de 100 milioane de euro pentru a-şi dezvolta capacităţile de producţie. Situaţia se va ameliora puţin câte puţin”, a asigurat Kyriakides.

„Suntem din nou pregătiţi să ajutăm pentru a creşte capacităţile de producţie”, a insistat ea.

BioNTech mizează să pună în funcţiune din februarie o nouă unitate de producţie la Marburg, în Germania, capabilă să furnizeze 250 de milioane de doze suplimentare în primul semestru al anului 2021, a declarat vineri pentru Spiegel cofondatorul BioNTech, Ugur Sahin.

Această instalaţie germană va consolida producţia uzinei belgiene din Puurs, unde sunt fabricate loturile de vaccinuri destinate UE.

BioNTech a indicat de asemenea că a încheiat contracte cu cinci fabricanţi farmaceutici din Europa pentru a creşte producţia. Negocierile continuă cu alte întreprinderi specializate, a precizat BioNTech.

În afară de Pfizer-BioNTech, UE încheiat alte cinci contracte (AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi-GSK, Moderna şi CureVac) şi are în vedere semnarea unuia cu Novavax.

„Alţi fabricanţi cu care noi am încheiat contracte sunt pe punctul de a-şi vedea vaccinurile aprobate de UE”, a indicat Stella Kyriakides.

„Noi ne-am pus de acord în UE pentru a nu pune toate ouăle în acelaşi coş. Dacă toate aceste vaccinuri în curs de dezvoltare sunt aprobate, UE va avea peste 2 miliarde de doze disponibile pentru toţi cei 450 milioane de europeni şi pentru vecinii lor”, a subliniat ea.

Te-ar mai putea interesa și
Ce spune programul de guvernare PSD-PNL-UDMR la capitolul “Energie”
Ce spune programul de guvernare PSD-PNL-UDMR la capitolul “Energie”
Programul de guvernare al noului Executiv pe sectorul de energie, care va beneficia în continuare de un minister dedicat – Ministerul Energiei nu se mai comasează – conține în linii mari......
Crin Antonescu, candidat unic la funcția de președinte al României
Crin Antonescu, candidat unic la funcția de președinte al României
Crin Antonescu a fost propus pentru poziția de candidat unic la președinția României, a anunțat astăzi Ilie Bolojan. ...
Ultima oră. Programul de guvernare PNL-PSD-minorități: Reduceri de personal, dar și de taxe și contribuții, impozitare progresivă pe marile averi și sprijin pentru zonele defavorizate. Programul pe domenii
Ultima oră. Programul de guvernare PNL-PSD-minorități: Reduceri de personal, dar și de taxe și contribuții, impozitare ...
A apărut programul de guvernare al viitorului executiv PSD-PNL-minorități. Vă prezentăm mai jos principalele sale puncte. ...
Republica Moldova cumpără de trei ori mai multă energie electrică de la centrala nucleară de la Cernavodă în această iarnă
Republica Moldova cumpără de trei ori mai multă energie electrică de la centrala nucleară de la Cernavodă în această ...
Energocom, traderul de stat controlat de guvernul Republicii Moldova, va cumpăra, în primul trimestru al acestui an, de ...