UE prelungeşte cu şase luni sancţiunile economice împotriva Rusiei din cauza situaţiei din Ucraina
‘Consiliul (care reuneşte cele 28 de state membre ale UE – n.r.) a prelungit miercuri sancţiunile economice care vizează sectoare specifice ale economiei ruse până la 31 ianuarie 2018’, conform unui comunicat. Sancţiunile în vigoare ar urma să expire la sfârşitul lunii iulie.
Această decizie era aşteptată. Ea vine după informaţiile pe care preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel le-au comunicat omologilor săi europeni joia trecută la un summit al UE la Bruxelles, privind starea punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk, se menţionează în comunicat.
În martie 2015, liderii europeni au decis să condiţioneze durata acestor acţiuni de punerea în aplicare integral a acordurilor de la Minsk, menite a permite încetarea luptelor şi începutul dialogului politic între rebeli şi guvernul de la Kiev.
Însă în lipsa unui armistiţiu pe teren, unde luptele au revenit în intensitate din această primăvară, statele din UE au prelungit până acum sancţiunile din şase în şase luni.
UE acuză Moscova că îi susţine pe rebeli, care au instaurat republici separatiste în zonele pe care le controlează. Rusia neagă orice implicare în conflict.
Aceste sancţiuni au fost iniţial instituite la 31 iulie 2014, pentru o durată de un an, ‘ca reacţie la acţiunile Rusiei de destabilizare a situaţiei în Ucraina’, unde conflictul din Est a făcut peste 10.000 de morţi în trei ani, reaminteşte UE în comunicat.
Aceste măsuri, înăsprite în septembrie 2014, au ca ţintă sectoarele financiar, energetic şi de apărare, precum şi domeniul bunurilor cu dublă utilizare, civilă şi militară.
UE a impus de asemenea sancţiuni pentru aproape 150 de personalităţi, printre care apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, înscrise pe ‘lista sa neagră’. Activele lor din bănci europene sunt prin urmare blocate, iar aceste persoane nu au drept de viză pentru UE.
Acest sancţiuni dure afectează relaţiile dintre Bruxelles şi Moscova, care a răspuns prin instaurarea unui embargou asupra importurilor agroalimentare din UE, încă în vigoare.