‘UE ar trebui să susţină orice guvern care este gata să întreprindă reformele necesare’, a declarat comisarul Hahn, în cadrul unei dezbateri în Parlamentul European pe tema implementării Acordurilor de Asociere semnate de UE cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.
În acest context, oficialul european a deplâns faptul că autorităţile moldovene ‘nu au implementat o serie de reforme importante’. Totodată, el a evocat situaţia politică ‘extrem de instabilă de la Chişinău’, care, în opinia sa, ‘este un obstacol în calea implementarii eficiente a Acordului de Asociere’.
Corespondetul Europei Libere la Strasbourg relatează că şi europarlamentarul german Elmar Brok, şef al Comisiei de Afaceri Externe în cadrul Parlamentului European, şi-a declarat sprijinul pentru noul guvern de la Chişinău: ‘Sunt fericit că în Moldova a fost ales în parlament un nou premier. Sper să poată guverna ţara în următorii trei ani’.
Învestirea noului guvern al premierului democrat Pavel Filip a fost marcată de proteste masive miercuri seara lângă sediul parlamentului din Chişinău, organizate de Platforma Civică ‘Demnitate şi Adevăr’, Partidul Socialiştilor şi Partidul Nostru, al primarului de Bălţi, Renato Usatîi. Manifestanţii au încercat să ia cu asalt sediul legislativului, dar în cele din urmă au fost respinşi de către forţele de ordine.
Circa 13 persoane au fost rănite în cursul ciocnirilor dintre protestatari şi forţele de ordine – cinci manifestanţi şi opt poliţişti. A fost grav agresat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care a fost lovit cu pumnii şi i-a fost spart capul. A ieşit cu capul însângerat din mulţime, potrivit imaginilor video, şi Chiril Moţpan, lider al Platformei ‘Demnitate şi Adevăr’.
Deşi învestirea noului guvern la Chişinău este perceput de unii ca un pas spre normalizarea situaţiei, o bună parte a electoratului moldovean şi a clasei politice consideră că noul executiv va fi controlat de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, una dintre figurile politice cele mai contestate în Republica Moldova.