UE propune oficial Londrei o perioadă de tranziţie post-Brexit până la sfârşitul anului 2020 şi fără drept de vot
Cei 27 de membri ai UE ‘au dat un nou mandat Comisiei Europene pentru a negocia o perioadă de tranziţie cu Regatul Unit al Marii Britanii’, a anunţat pe Twitter preşedinţia bulgară a Consiliului UE. Această tranziţie va dura de la data ieşirii Marii Britanii, la sfârşitul lunii martie 2019, ‘până la 31 decembrie 2020’, a precizat un membru al echipei de negociere europene, Sabine Weyan.
Conform directivelor de negociere aprobate luni de miniştrii europeni reuniţi în Consiliul Afaceri Generale, principiul de bază este ca în această perioadă de tranziţie Marea Britanie să aplice toate reglementările europene, ‘ca şi când ar fi în continuare stat membru’, dar ‘fără să participe la procesul decizional în instituţiile europene’. În plus, conform aceluiaşi mandat, Marea Britanie va trebui să accepte autoritatea instanţelor de control europene, inclusiv cea a Curţii de Justiţie a UE.
O perioadă de tranziţie a fost cerută de Marea Britanie, dar în solicitarea acesteia se menţionează o perioadă de doi ani, mai lungă decât cea agreată de europeni.
Obiectivul acestei etape intermediare este ca mediul de afaceri şi cetăţenii să se poată adapta noii situaţii create după ieşirea Marii Britanii din UE şi să permită pregătirea unui acord de liber schimb ce ar servi ca bază a viitoarelor relaţii între blocul comunitar şi Marea Britanie.
Liderii statelor UE au aprobat la summitul lor din decembrie angajarea a ceea ce în poziţia de negociere a europenilor este considerată a doua fază a negocierilor, respectiv relaţia post-Brexit între Marea Britanie şi UE, după ce s-au înregistrat anumite progrese în cele trei dosare esenţiale pentru europeni, şi anume ‘factura’ Brexit-ului, drepturile cetăţenilor comunitari în Marea Britanie şi situaţia frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.