UE propune Ucrainei pregătirea unui plan pentru aplicarea unui eventual acord de asociere

Uniunea Europeană a propus, joi, Ucrainei pregătirea unui plan pentru implementarea unui eventual acord de asociere, cu condiţia ca Administraţia de la Kiev să asume angajamentul "clar" de semnare a acordului.
Economica.net - joi, 12 dec. 2013, 20:21
UE propune Ucrainei pregătirea unui plan pentru aplicarea unui eventual acord de asociere

„Pe baza unui angajament clar al Ucrainei de semnare a acestui acord, pregătim o foaie de parcurs pentru implementarea documentului”, a declarat, conform AFP, Stefan Füle, comisarul UE pentru Politici de Vecinătate, după întrevederea pe care a avut-o la Bruxelles cu vicepremierul Serghei Arbuzov.

Füle s-a declarat pregătit să examineze „în profunzime” toate problemele legate de această implementare, denunţând „exagerările” care circulă cu privire la costul acordului de asociere pentru economia ucraineană. El a apreciat că este „important să privim cu luciditate beneficiile pe termen lung şi să nu considerăm” acordul „ca fiind un cost”. „Trebuie să ne înţelegem în ceea ce priveşte cifrele”, a declarat el.

El a confirmat de asemenea că UE susţine în continuare să ajute Ucraina, aflată în mari dificultăţi financiare, să încheie un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). „Ne vom concentra asupra nevoilor financiare imediate ale Ucrainei pentru a ajuta FMI şi ţara să ajungă la un acord”.

Sub presiunea Rusiei, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a renunţat la sfârşitul lui noiembrie la semnarea acordului de asociere negociat timp de mai mulţi ani cu europenii. El a asigurat totuşi că are încă intenţia de a îl semna, fără a da o altă dată.

Füle a calificat întâlnirea cu Arbuzov drept „sinceră şi deschisă”. Vorbind de un dialog „sincer şi deloc uşor”, acesta din urmă s-s declarat „încrezător” în faptul că cele două părţi vor ajunge să „se înţeleagă într-un viitor apropiat”.

Printre punctele de discuţie, acesta a amintit problemele comerciale, Ucraina temându-se de represalii dure din partea Rusiei în cazul unui acord cu UE, însă şi energia şi relaţiile cu FMI.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi că poarta Uniunii vamale al cărui principal membru este Rusia rămâne deschisă Ucrainei, adăugând că acest proiect are „interese economice reale”.

„Ucraina va semna în curând acordul (de asociere), luând în considerare interesele sale strategice”, a declarat Arbuzov. „Ucraina este încă pe calea integrării europene. (…) Avem voinţa politică, când vom fi de acord, vom semna”, a adăugat el, fără a fi în măsură să acorde o dată clară.

Pentru Fule, „oferta este încă pe masă” şi UE este „pregătită îl semneze (acordul) când autorităţile ucrainene vor fi pregătite şi îşi vor arăta angajamentul”. „Ţinând cont de deteriorarea rapidă a situaţiei economice şi politice, cu cât mai repede îşi va clarifica Ucraina intenţiile, cu atât mai repede vom putea începe şi încheia munca”.

El a amintit că ajutorul pentru această ţară, pentru care Uniunea Europeană este principalul donator, nu poate creşte decât în cadrul acordului de asociere, la care este ataşat un vast acord de liber-schimb. El a promis că susţinerea financiară a UE va fi „la înălţimea ambiţiilor” Ucrainei.

Însă el a refuzat să dea cifre, în timp ce premierul ucrainean Mikola Azarov a cerut miercuri UE un ajutor de 20 de miliarde de euro.

Întrebat dacă europenii ar trebui să propună Ucrainei o perspectivă clară de aderare la UE, Fule a apreciat că acordul de asociere „fiind în sine un instrument puternic de transformare” este „secundar în raport cu perspectiva europeană”.

Te-ar mai putea interesa și
Premieră: Romgaz scoate la licitație construcția primului său parc fotovoltaic. Va fi amplasat în Ardeal și va funcționa în regim dual
Premieră: Romgaz scoate la licitație construcția primului său parc fotovoltaic. Va fi amplasat în Ardeal și va funcționa ...
Romgaz, primul producător de gaze din România, controlat de stat, a scos la licitație lucrările de construcție la primul său parc fotovoltaic. O centrală fotovoltaică de 41 MWp, pe terenul......
Compania ungară MOL a depus ofertă să cumpere rafinăria Lukoil din Bulgaria
Compania ungară MOL a depus ofertă să cumpere rafinăria Lukoil din Bulgaria
Compania maghiară de petrol și gaze MOL și-a exprimat oficial interesul pentru achiziționarea rafinăriei Lukoil de la ...
Drum de mare viteză București – Giurgiu: Pistă olimpică de canotaj va fi construită în locul gropilor de împrumut – CNIR
Drum de mare viteză București – Giurgiu: Pistă olimpică de canotaj va fi construită în locul gropilor de împrumut ...
Compania Națională de Investiții Rutiere a inițiat un parteneriat cu Federația Română de Canotaj în vederea realizării ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Start pentru construcția celui mai lung tunel, Poiana (Video)
Autostrada Sibiu – Pitești: Start pentru construcția celui mai lung tunel, Poiana (Video)
A fost emisă Autorizația de Construire pentru tunelul Poiana, de pe Autostrada Sibiu - Pitești (A1). Este cel mai lung ...