UE pune Ucraina sub observaţie după alegerile legislative

Economica.net
30 10. 2012
flag_ukraine_24076000

Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton şi comisarul european pentru Extindere Stefan Fule au apreciat că primele informaţii transmise de observatorii în Ucraina au oferit „o imagine mixtă care a arătat mai multe deficienţe”.

„Părerea finală (a UE privind procesul electoral) va depinde de evenimentele post-electorale, pe care le vom urmări îndeaproape”, au avertizat cei doi oficiali europeni într-un comunicat comun.

UE va acorda o atenţie specială „numărării voturilor, prezentării rezultatelor scrutinului şi urmărilor unor eventuale plângeri electorale”.

Făcând aluzie la cazul opozantei Iulia Timoşenko, fost premier al Ucrainei, aflată în detenţie, Ashton şi Fule şi-au reafirmat „regretul că reprezentanţi ai opoziţiei au fost împiedicaţi să-şi prezinte candidatura din cauza unor procese care nu au respectat normele internaţionale”.

Autorităţile ucrainene trebuie să „găsească o soluţie cu privire la acest aspect şi să acţioneze pentru a reforma sistemul judiciar cu scopul de a evita ca astfel de fapte să mai aibă loc”, au adăugat aceştia.

Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei pentru a protesta faţă de ceea ce ea consideră „o falsificare a alegerilor” legislative de duminică, a anunţat luni avocatul său.

Luni, OSCE a criticat puternic scrutinul şi a denunţat un recul al democraţiei în ţară.

„Ţinând cont de abuzurile puterii şi de rolul excesiv al banilor în acest scrutin, se pare că progresele democratice observate în Ucraina înregistrează un recul”, a declarat reprezentanta OSCE Walburga Habsburg Douglas într-un comunicat.

Duminică, Ucraina şi-a ales cei 450 de deputaţi ai Parlamentului unicameral după o campanie care s-a desfăşurat în absenţa Iuliei Timoşenko, aflată în detenţie din august 2011 şi condamnată în urmă cu un an la şapte ani de închisoare.

Rezultatele oficiale după numărarea buletinelor din 70 la sută din birourile de vot pentru locurile repartizate proporţional (225 dintr-un total de 450) arată că 33,27 la sută din voturi au revenit Partidului Regiunilor (la putere), 23 la sută alianţei opoziţiei Batkivşcina şi 14 la sută comuniştilor.

Partidul de opoziţie Udar al celebrului boxer Vitali Kliciko a obţinut 13 la sută din sufragii, iar formaţiunea naţionalistă Svoboda, 9 la sută.