UE relansează ideea bazei fiscale consolidate comune a multinaţionalelor
Executivul comunitar susţine că o bază fiscală consolidată comună a întreprinderilor (CCCTB) poate da rezultate bune pe toate fronturile, îmbunătăţind semnificativ piaţa unică pentru întreprinderi şi eliminând totodată oportunităţile de evaziune fiscală în cazul întreprinderilor.
„Impozitarea întreprinderilor din UE necesită o reformă radicală. În numele creşterii, al competitivităţii şi al echităţii, statele membre trebuie să-şi unească eforturile şi toţi trebuie să contribuie în mod echitabil”, a declarat Comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici.
„Astăzi am stabilit un plan ambiţios, dar realist, pentru o impozitare mai echitabilă şi mai favorabilă creşterii în UE. Aceasta se bazează pe principiul fundamental că toate întreprinderile – indiferent dacă sunt mari sau mici, locale sau mondiale – trebuie să plătească în mod echitabil impozitele în locul în care desfăşoară o activitate economica reală şi în care îşi realizează efectiv profiturile”, a declarat la rândul său vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.
Principala măsură prezentată miercuri este punerea la punct a unei bazei fiscale comune cu privire la impozitele pentru societăţi în cadrul celor 28 de state membre. Comisia Europeană a mai prezentat odată o astfel de propunere, cunoscută sub acronimul Accis, în 2011. Însă discuţiile cu privire la acest subiect între statele membre sunt în impas. Pentru a pune capăt impasului, Executivul european vrea să procedeze în etape, dar şi să facă această bază comună obligatorie. Cu toate acestea, fiecare ţară va putea să fixeze propriul său nivel de impozitare pentru companii.
Tot miercuri, Comisia Europeană a dat publicităţii o listă de 30 de paradisuri fiscale, document care poate fi utilizat în scopul examinării jurisdicţiilor fiscale necooperante şi al elaborării unei strategii comune a UE pentru a le face faţă.
De asemenea, Comisia a lansat miercuri o consultare publică pentru a obţine răspunsuri la întrebarea dacă întreprinderile ar trebui să facă publice anumite informaţii fiscale, inclusiv prin raportarea pentru fiecare ţară în parte.