UE: Restricţiile impuse de Elveţia lucrătorilor europeni încalcă acordul bilateral
Şefa diplomaţiei europene a avut această intervenţie după anunţul făcut de autorităţile de la Berna de a impune astfel de restricţii privind eliberarea permiselor de muncă cu începere de la 1 mai, o măsură prevăzută în ‘clauza de salvgardare’ inclusă în acordul privind libera circulaţie a persoanelor, semnat în 2002 cu UE.
‘Regret decizia guvernului elveţian de a continua restricţiile cantitative adoptate anul trecut pentru cetăţenii din opt state membre şi a extinde aceste restricţii către ansamblul Uniunii Europene’, a afirmat Catherine Ashton într-un comunicat.
Clauza amintită, a adăugat ea, ar putea fi utilizată în acest an pentru ultima dată, cu condiţia ca numărul de permise de şedere eliberate în ultimii ani pentru cetăţenii din 25 de ţări (toate statele membre ale UE, cu excepţia Bulgariei şi României, aflate în perioada de tranziţie) să se înscrie sub o anumită limită.
Măsurile luate miercuri de guvernul Elveţiei ‘sunt contrare acordului privind libera circulaţie a persoanelor şi fac o diferenţă între cele două grupuri de state membre’, a subliniat Ashton.
Ţările UE ‘acordă o mare importanţă liberei circulaţii a persoanelor în toate relaţiile sale cu Elveţia’, a continuat înaltul comisar care a adăugat că decizia autorităţilor de la Berna ‘tinde să ignore marile beneficii’ pe care libera circulaţie le poat aduce atât Elveţiei, cât şi Uniunii Europene