În acelaşi timp, Consiliul subliniază că interdicţiile de călătorie ar putea fi reimpuse celor care blochează eforturile de rezolvare a problemelor rămase, privind şcolile cu predare în limba română din Transnistria. Prevederile corespunzătoare nu au fost eliminate, dar nu mai vizează persoane specifice.
Consiliul va continua să monitorizeze şi să evalueze periodic progresele în rezolvarea conflictului, libertatea de mişcare a persoanelor şi situaţia din şcolile cu predare în limba română.
Primele măsuri restrictive împotriva conducerii politice a regiunii transnistrene au fost impuse pentru prima dată în 2003, când 17 persoane responsabile de lipsa de cooperare în rezolvarea politică a conflictului nu au mai primit permisiunea de a intra în UE. În 2004, un al doilea grup de persoane a fost vizat de interdicţie, respectiv persoane responsabile de o campanie de intimidare împotriva şcolilor cu predare în limba română din Transnistria şi de închiderea acestora.
Toate sancţiunile au fost suspendate în septembrie 2010 pentru a încuraja ajungerea la o rezolvare politică a conflictului transnistrean, rezolvarea problemei şcolilor cu predare în limba română şi în restabilirea liberei circulaţii a persoanelor. Recent, 11 persoane erau vizate de aceste măsuri restrictive.