UE: România trebuie să adere la euro, pentru ca românii să fie prosperi
Oficialul UE a mai adăugat că reforma şi consolidarea fiscală sunt esenţiale, dincolo de îndeplinirea celorlalte criterii, precum reducerea deficitului bugetar.
Pe de altă parte, România este ţara cu cea mai scăzută absorbţie a fondurilor europene, dintre cele 27 de ţări membre.
„Nu există o listă de priorităţi privind proiectele pe care Guvernul îşi doreşte să le finanţeze. Din această cauză, un volum relativ redus de resurse se împarte la o lungă serie de proiecte“, a mai spus Nicolae Idu.
„România are nevoie de un program. Este nevoie ca investiţiile să fie echilibrate în funcţie de posibilităţile de finanţare şi de efectul lor asupra economiei“, a spus, la rândul său, Tonny Lybek, economist senior la Fondul Monetar Internaţional şi reprezentant al instituţiei în România.
Cele mai mari provocări ale României sunt: reforma sistemului de pensii, al cărui deficit a ajuns la 4,5%, şi cea a sistemului de sănătate.
„România ar trebui să cheltuie mai mult pentru sănătate, dar nu poate face asta din cauza veniturilor bugetare mici. Nu poţi creşte cheltuielile când colectarea veniturilor (bugetare, n.r.) se ridică la numai 30 – 31% din produsul intern brut“, a mai spus reprezentantul FMI.