UE se dotează cu o listă neagră de 17 paradisuri fiscale

Cei 28 de miniştri ai Finanţelor din UE, reuniţi marţi la Bruxelles, s-au dotat cu o listă neagră de 17 ţări - considerate paradisuri fiscale - ce operează în afara frontierelor lor, o premieră pentru Uniunea Europeană, relatează AFP, preluat de News.ro.
Economica.net - mar, 05 dec. 2017, 17:56
UE se dotează cu o listă neagră de 17 paradisuri fiscale

„Am adoptat astăzi (marţi) la nivelul UE o listă cu state care nu fac ceea ce este necesar în lupta împotriva evaziunii fiscale. Această listă, care este o listă neagră, conţine 17 state”, a anunţat ministrul francez al Finanţelor Bruno Le Maire în faţa jurnaliştilor, în marja reuniunii, citat de News.ro.

Potrivit unei surse europene, cele 17 ţări care figurează pe lista neagră sunt: Bahrain, Barbados, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite (EAU), Grenada, Guam, Insulele Marshall, Macao, Mongolia, Namibia, Palaos, Panama, Samoa, Samoa americană, Santa Lucia, Trinidad şi Tobago şi Tunisia.

„Există 47 de ţări pe o listă gri”, ţări care au luat măsuri ce trebuie urmărite, a adăugat Le Maire.

Marocul şi Capul Verde ar fi putut să apară pe lista neagră, însă în urma unor discuţii, marţi dimineaţa, ele au ajuns pe lista gri, a precizat o sursă europeană citată. Ele au transmis angajamente foarte recent.

Elveţia se află, de asemenea, pe lista gri, potrivit acestei surse.

Lista este mult mai mare ca cea publicată de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care a criticat în această vară o singură ţară – şi anume Trinidad şi Tobago.

Până în ultimul moment, lista UE, foarte aşteptată în urma scandalurilor recente care au dezvăluit diverse sisteme de evaziune fiscală, a făcut obiectul unor negocieri între statele membre.

Conform regulilor europene cu privire la chestiuni fiscale, Cei 28 este necesar să se înţeleagă în unanimitate asupra numelui ţărilor pe care le introdus pe o listă neagră.

FĂRĂ NAIVITATE

Între cei care au decis să se plieze solicitărilor UE, ţările dezvoltate au termen până la sfârşitul lui 2018 să o facă, iar ţările în curs de dezvoltare până la sfârşitul lui 2019.

Înaintea reuniunii miniştrilor, comisarul Pierre Moscovici a „invitat ţările membre să nu dea dovadă de naivitate cu privire la angajamentele asumate, să se asigure că sunt respectate şi să introducă sancţiuni descurajatoare, pentru că este necesar să fie menţinută presiunea asupra ţărilor terţe”.

„Principiul sancţiunilor este adoptat”, a dat asigurări Bruno Le Maire după reuniune.

„Eu am cerut, de asemnea, în această (marţi) dimineaţa Comisiei Europene (…) să definim, acum, rapid, care sunt sancţiunile ce vor viza aceste 17 state”, a adăugat el.

„Aceste sancţiuni reprezintă totodată o problemă de credibilitate a Uniunii Europene”, a insistat el.

Cei 28 de miniştri UE au întâmpinat într-adevăr dificultăţi în a se pune de acord asupra acestei probleme.

Un prim bloc, alcătuit din Franţa, Comisia Europeană, Belgia, Austria, Germania, România, Italia, Spania, Portugalia şi Slovenia promovează sancţiuni dure.

Alt bloc – Luxemburg, Regatul Unit, Malta, Suedia, Irlanda, Olanda, Lituania, Finlanda şi Grecia – pledează în favoarea unor ancţiuni mai suple, care să treacă printr-o supraveghere sporită a ţărilor vizate.

Lista neagră este necesar să fie actualizată cu regularitate.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...