Potrivit unor documente publicate online de Comisia Europeană, în perioada iulie 2014-iunie 2015, cele 28 de state membre UE ar putea exporta o cantitate record de 30 de milioane de tone de grâu moale, cu două milioane de tone peste estimările din urmă cu o lună. UE a eliberat până la data de 25 noiembrie licenţele de export pentru o cantitate de 12,02 milioane tone de grâu, comparativ cu 11,2 milioane tone în perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care Franţa sau România au obţinut contracte la fiecare licitaţie organizată în ultimele două luni de Egipt, cel mai mare importator mondial de grâu, scrie Agerpres.
‘Suntem deja cu aproape un milion de tone peste cifra de anul trecut şi aproape la jumătatea campaniei’, a declarat Sebastien Poncelet, consultant la firma de consultanţă Agritel. ‘Cu siguranţă este o cifră ambiţioasă. Euro este un factor care dă impuls semnificativ’, a adăugat Poncelet. În perioada care a trecut de la 1 iulie şi până în prezent moneda euro s-a depreciat cu 8,8% în raport cu dolarul.
UE exportă mai mult grâu în condiţiile în care comercianţii din Rusia şi Ucraina sunt reticenţi să vândă în contextul căderii libere a rublei ruseşti şi hryvnei ucrainene. ‘Ţările din nordul Europei profită de acest lucru, la fel ca şi România’, susţine Poncelet.
În ceea ce priveşte exporturile de grâu tare, soiul mai dur utilizat pentru producţia de paste, UE ţi-a menţinut estimările de export la un milion de tone, faţă de 1,1 milioane tone anul trecut.
Noile prognoze ale Comisiei Europene sunt peste estimările Guvernului american, care se aşteaptă ca livrările de grâu ale statelor UE să se ridice la 28 de milioane de tone, în timp ce Grains Council se aşteaptă să se ridice la 28,3 milioane de tone.