Acest parteneriat urmăreşte să sprijine mai multe obiective comune, bazându-se în acelaşi timp pe beneficii reciproce. În special, aceasta urmăreşte să permită UE să îşi diversifice aprovizionarea cu materiale necesare pentru tranziţia verde şi cea digitală, contribuind în acelaşi timp la dezvoltarea sectorului intern al mineralelor critice din Australia. Parteneriatul acoperă întregul lanţ valoric critic şi strategic al mineralelor: explorarea, extracţia, prelucrarea, rafinarea, reciclarea şi prelucrarea deşeurilor extractive, scrie Agerpres.
Pe lângă dezvoltarea în comun a proiectelor de-a lungul întregului lanţ valoric din UE şi din Australia, parteneriatul va explora, de asemenea, cooperarea în ţările în care UE şi Australia au interese reciproce, concentrându-se pe reducerea impactului asupra mediului şi aducând beneficii comunităţilor locale. În plus, aceasta promovează tehnologii şi servicii inovatoare şi digitale pentru minerit, precum şi alte proiecte de-a lungul lanţului valoric critic al mineralelor.
„Am încredere că semnarea acestui parteneriat va transmite un mesaj puternic în întregul ecosistem al materiilor prime din UE şi din Australia. Aceasta va stimula cooperarea, investiţiile şi oportunităţile de afaceri. Urmărim o producţie mai durabilă şi mai responsabilă şi o integrare industrială reală a lanţurilor valorice între UE şi Australia, sprijinind competitivitatea. Acum trebuie să avansăm rapid şi să colaborăm cu guvernele şi cu sectorul privat pentru a debloca întregul potenţial de investiţii şi de afaceri”, a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.
Memorandumul de înţelegere consolidează cooperarea dintre Australia şi UE în ceea ce priveşte integrarea lanţurilor valorice durabile ale materiilor prime, inclusiv crearea de reţele, facilitarea în comun a proiectelor (de exemplu, prin intermediul asociaţiilor în participaţiune), crearea de noi modele de afaceri şi promovarea şi facilitarea legăturilor comerciale şi de investiţii, asigurând buna funcţionare, durabilitatea şi rezilienţa acestor lanţuri de aprovizionare critice. De asemenea este consolidată cooperarea în domeniul cercetării şi inovării de-a lungul lanţurilor valorice ale materiilor prime, inclusiv în ceea ce priveşte cunoaşterea mineralelor şi reducerea la minimum a amprentei de mediu şi climatice, precum şi cooperarea pentru promovarea unor standarde şi practici înalte de mediu, sociale şi de guvernanţă, precum şi o mai bună aliniere a politicilor, determinată de respectarea deplină a condiţiilor şi a siguranţei lucrătorilor şi de necesitatea unei producţii durabile şi sigure de minerale critice.
În urma semnării memorandumului de înţelegere, în următoarele şase luni va fi elaborată în comun o foaie de parcurs cu acţiuni concrete pentru a pune în practică parteneriatul strategic.
În contextul în care materiile prime critice reprezintă o condiţie prealabilă esenţială pentru realizarea tranziţiei verzi şi a celei digitale, Comisia a început să construiască o serie de parteneriate privind materiile prime, în urma Planului de acţiune privind materiile prime critice şi a Actului privind materiile prime critice. Astfel de acorduri au fost semnate cu Canada şi Ucraina în 2021, cu Kazahstan şi Namibia în 2022, cu Argentina, Chile, Zambia, Republica Democratică Congo şi Groenlanda în 2023 şi cu Rwanda, Norvegia şi Uzbekistan în 2024.