Această cea de a treia sesiune ar fi trebuit să aibă loc iniţial în decembrie, apoi în ianuarie, dar a fost în cele din urmă amânată la solicitarea Cubei. Aceasta va avea loc în cele din urmă ‘la 4 şi 5 martie’, au precizat surse diplomatice.
Delegaţii din UE şi Cuba, ale căror relaţii sunt oficial suspendate din 2003, negociază din mai 2014 în vederea încheierii unui ‘Acord de dialog politic şi de cooperare’. La începutul lui 2014, Cei 28 au aprobat lansarea unui dialog care să vizeze normalizarea relaţiilor cu Cuba pentru a încuraja Havana să continue reformele în domeniul drepturilor omului, scrie Agerpres.
Propunerea a fost acceptată de Cuba, care doreşte ca UE să renunţe la ‘Poziţia comună’ – în vigoare din 1996 – care condiţionează cooperarea europeană cu regimul comunist de progresele democratice, în special în materie de drepturi civile şi politice.
Anunţul restabilirii relaţiilor diplomatice între SUA şi Cuba în decembrie a fost salutată de UE ca un ‘moment de cotitură istoric’. Şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, a declarat atunci că speră să dezvolte relaţii ‘cu întregul societăţii cubaneze, punând accentul pe progresul economic şi social’ şi subliniind că ‘drepturile omului rămân în centrul politicii UE faţă de Cuba’.
La sfârşitul lui decembrie, autorităţile cubaneze au condamnat la arest la domiciliu mai mulţi disidenţi, printre care artista Tania Bruguera, care intenţiona să organizeze o platformă publică la Havana. Luni, SUA au anunţat eliberarea în totalitate a celor 53 de prizonieri politici a căror punere în libertate era solicitată de Washington în cadrul apropierii diplomatice dintre cele două ţări, notează AFP.