UE şi Elveţia deblochează negocierile privind cooperarea
‘Toate elementele au fost deblocate astăzi’, a declarat în faţa presei preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, după o întâlnire cu preşedinta confederaţiei, Doris Leuthard.
‘Am convenit astăzi că discuţiile tehnice în toate domeniile vor fi reluate’, a confirmat Doris Leuthard.
Această debloca vine după ce Elveţia a adoptat în decembrie o versiune revizuită a proiectului ei legislativ de limitare a imigraţiei în masă.
Textul original prevedea un sistem de cote anuale pentru europenii care doresc să muncească în Elveţia. Dar Comisia Europeană l-a considerat contrar acordului de liberă circulaţie între Elveţia şi UE.
Elveţia a decis de asemenea în decembrie să ratifice un protocol de extindere la Croaţia a acordului ei de liberă circulaţie cu UE.
Blocarea până atunci a textului elveţian de limitare a imigraţiei a condus Bruxellesul să suspende participarea Elveţiei la Horizon 2020, un program de finanţare a cercetării.
Dar, în ciuda deblocării negocierilor asupra cooperării, Juncker şi Leuthard au subliniat că rămân multe divergenţe.
‘Vom negocia în paralel asupra acordului instituţional şi diverselor probleme pentru care nu s-a găsit încă o soluţie’, a promis Juncker.
‘Acordul instituţional’, pe care Juncker vrea să îl încheie ‘până la sfârşitul anului’, stabileşte un cadru pentru o sută de acorduri bilaterale între cele două entităţi.
El include chestiuni ca aplicarea în Elveţia a jurisprudenţei Curţii de Justiţie a UE (CJUE) sau aplicarea normelor UE privind ajutoarele de stat.
Juncker şi Leuthard au convenit joi să facă un bilanţ la toamnă, cu ocazia unei vizite a preşedintelui Comisiei în Elveţia.
Elveţia este al treilea partener economic al UE, după SUA şi China şi în faţa Rusiei şi Japoniei. Iar UE este primul partener comercial al Elveţiei.