Acesta va fi cel mai important acord comercial bilateral încheiat vreodată de UE şi, drept urmare, va include pentru prima dată un angajament specific în virtutea Acordului de la Paris privind schimbările climatice, se arată într-un comunicat al forului comunitar.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, au făcut anunţul cu privire la încheierea acordului de principiu în timpul Summitului UE-Japonia.
Pentru UE şi pentru statele sale membre, acordul de parteneriat economic va elimina marea majoritate a taxelor vamale plătite de întreprinderile din UE, care se ridică la un miliard de euro anual, va deschide piaţa japoneză pentru exporturi importante de produse agricole din UE şi va oferi o paletă mai largă de oportunităţi într-o serie de sectoare economice.
Acordul stabileşte cele mai înalte standarde în domeniul dreptului muncii, al siguranţei, al mediului şi al protecţiei consumatorilor, protejează pe deplin serviciile publice şi conţine un capitol dedicat dezvoltării durabile. De asemenea, el se bazează şi consolidează standardele ridicate de protecţie a datelor cu caracter personal pe care atât UE, cât şi Japonia, le-au inclus recent în legislaţia proprie privind protecţia datelor.
‘Astăzi am încheiat un acord de principiu cu privire la un acord de parteneriat economic, al cărui impact depăşeşte cu mult graniţele noastre. Prin acest acord, UE şi Japonia susţin valorile lor comune şi se angajează să respecte cele mai înalte standarde în domenii precum dreptul muncii, siguranţa, mediul sau protecţia consumatorilor. Prin faptul că lucrăm în direcţia adoptării unor decizii reciproce privind caracterul mutual adecvat al nivelului de protecţie, ne luăm de asemenea un angajament ferm să susţinem dreptul fundamental la protecţia datelor. Împreună, transmitem lumii întregi un mesaj puternic că sprijinim comerţul deschis şi echitabil. În ceea ce ne priveşte, nu există protecţie în protecţionism. Doar lucrând împreună vom reuşi să stabilim standarde ambiţioase la nivel mondial. Acesta va fi mesajul pe care UE şi Japonia îl vor transmite împreună în cadrul reuniunii G20 de mâine’, a declarat preşedintele Juncker.
Comisarul pentru comerţ, Cecilia Malmström, a adăugat: ‘Acest acord are o importanţă economică enormă, dar este, de asemenea, un mod de a ne apropia. Demonstrăm că UE şi Japonia, parteneri globali democratici şi deschişi, cred în liberul schimb şi cred în construirea de punţi şi nu de ziduri. Întrucât Japonia este cea de a patra economie din lume ca mărime şi are un apetit sporit pentru produsele europene, acest acord prezintă un mare potenţial pentru Europa. Ne aşteptăm la un impuls major pentru exporturile din multe sectoare ale economiei UE’.
La rândul său, comisarul însărcinat cu agricultura şi cu dezvoltarea rurală, Phil Hogan, a apreciat că acest acord reprezintă un câştig reciproc pentru ambii parteneri şi, în acelaşi timp, un mare câştig pentru Europa rurală.
‘Acordul de parteneriat economic UE-Japonia este cel mai important şi mai vast acord care a fost încheiat vreodată în domeniul agriculturii. Astăzi, stabilim o nouă referinţă pentru comerţul în domeniul agricol. Tarifele la exporturile de vin vor dispărea începând din prima zi a intrării în vigoare a acordului. Pentru producătorii de vin, aceasta înseamnă economii de 134 de milioane de euro pe an. De asemenea, produse precum Tiroler Speck din Austria, Münchener Bier din Germania, Jambon d’Ardenne din Belgia sau Polska Wódka, precum şi alte peste 200 de indicaţii geografice ale UE se vor bucura acum de acelaşi nivel de protecţie în Japonia ca şi în Europa’, a precizat Phil Hogan.
Acordul de parteneriat economic va duce la creşterea exporturilor UE şi va crea noi oportunităţi pentru întreprinderile europene, indiferent dacă sunt mari sau mici, pentru angajaţii acestora şi pentru consumatori. Valoarea exporturilor din UE ar putea creşte cu până la 20 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă mai multe oportunităţi şi locuri de muncă în numeroase sectoare economice din UE, cum ar fi sectorul agricol şi al produselor alimentare, sectorul pielăriei, sectorul îmbrăcămintei şi al încălţămintei, sectorul produselor farmaceutice, sectorul dispozitivelor medicale şi altele.
În ceea ce priveşte exporturile de produse agricole din UE, acordul va elimina taxele vamale pentru multe brânzeturi, precum Gouda şi Cheddar (care sunt în prezent de 29,8%), precum şi pentru exporturile de vin (în prezent de 15%, în medie) şi, de asemenea, va permite UE să îşi sporească în mod substanţial exporturile de carne de vită către Japonia, în timp ce pentru carnea de porc vor exista schimburi comerciale scutite de taxe vamale la exportul de carne prelucrată, precum şi schimburi comerciale scutite aproape complet de taxe vamale pentru carnea proaspătă.
În plus, acordul va asigura protejarea în Japonia a peste 200 de produse agricole europene de înaltă calitate (aşa-numitele indicaţii geografice).
Totodată, acordul deschide pieţele de servicii, în special serviciile financiare, comerţul electronic, telecomunicaţiile şi transporturile, garantează întreprinderilor din UE accesul la marile pieţe de achiziţii publice din 48 de oraşe mari din Japonia şi elimină obstacolele din calea achiziţiilor publice în sectorul feroviar, important din punct de vedere economic, la nivel naţional, şi protejează sectoarele economice sensibile ale UE, de exemplu cel al construcţiilor de automobile, prin prevederea unor perioade de tranziţie înainte de deschiderea pieţelor.
În plus, acordul va consolida poziţia de lider a Europei în ceea ce priveşte modelarea globalizării şi a normelor privind comerţul mondial în funcţie de valorile noastre fundamentale şi va proteja interesele şi sensibilităţile UE. Datorită acestui fapt, el contribuie la soluţionarea unora dintre provocările identificate în documentul de reflecţie privind valorificarea oportunităţilor legate de globalizare, prezentat de Comisie în cadrul procesului aferent Cărţii Albe.