Luna trecută, constructorul auto german a promis că va aloca până la 15,3 miliarde de dolari pentru a-i despăgubi pe cei 475.000 deţinători de vehicule diesel marca VW din SUA.
În schimb, până în prezent, Volkswagen a respins solicitările privind acordarea de despăgubiri celor 8,5 milioane de deţinători de vehicule din Europa, unde diferenţele legislative faţă de SUA fac ca şansele unor despăgubiri să fie mai mici. În locul despăgubirilor, Volkswagen a implementat un o soluţie tehnică de remediere a autovehiculelor vizate de scandalul manipulării emisiilor poluante, grupul german apreciind că datorită acestei soluţii deţinătorii de autovehicule din UE nu vor fi afectaţi de diminuarea valorii automobilului. Pe de altă parte, majoritatea deţinătorilor de vehicule diesel marca VW din SUA, vor primi despăgubiri cuprinse între 5.000 şi 10.000 de dolari, în funcţie de valoarea vehiculelor înaintea scandalului Dieselgate.
În încercarea de a pune presiune pe Volkswagen, comisarul european pentru Justiţie,Vera Jourova a precizat luni într-un comunicat că ‘lucrăm împreună cu autorităţile pentru protecţia consumatorilor pentru a ne asigura că consumatorii din UE vor beneficia de un tratament corect’.
Comisarul a trimis săptămâna trecută o scrisoare autorităţilor naţionale pentru protecţia consumatorilor din cele 28 de state membre în ideea de a strânge informaţii cu privire la dificultăţile cu care se confruntă şi de asemenea în încercarea de a-şi coordona eforturile, a precizat la rândul său purtătorul de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand. Acesta a adăugat că opţiunile vor fi discutate în luna septembrie, când Comisia va organiza o reuniune cu organizaţiile pentru protecţia consumatorilor.
Cu toate acestea, în pofida solicitărilor făcute de Comisarul european pentru Justiţie,Vera Jourova şi de la alţi oficiali europeni care au cerut VW să nu facă discriminări între proprietarii de automobile din Europa şi cei din SUA, în cazul Uniunii Europene responsabilitatea pentru supravegherea, amendarea şi aplicarea legii aparţine în principal autorităţilor naţionale. Organizaţiile pentru protecţia consumatorilor şi avocaţii din Europa nu dispun de mecanismele legale precum acţiunile colective ( class-action lawsuit). O serie de organizaţii pentru protecţia consumatorilor din Belgia, Spania şi Italia au demarat acţiuni colective în numele consumatorilor afectaţi dar astfel de acţiuni nu sunt posibile în alte state UE.
Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.