UE şi SUA au blocat operaţiunile băncilor transnistrene
Şeful băncii centrale de la Tiraspol a spus că administraţia transnistreană este nevoită să recurgă la aceasta dupa ce UE şi SUA au blocat operaţiunile externe ale băncilor transnistrene în euro şi dolari, efectuate prin băncile ruseşti.
Semnal de alarmă din partea Chişinăului
UE şi SUA au aplicat aceste restricţii după ce Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova a anunţat că are probe care demonstrează implicarea băncilor transnistrene în acţiuni de spălare a banilor. Declaraţiile au fost făcute de către directorul adjunct al SIS, Vadim Vrabie, la o şedinţă a Comisiei parlamentare pentru securitatea statului. După acea şedinţă, Vrabie a reiterat că „băncile din regiunea transnistreană sunt utilizate de anumite grupări mafiote din ţară şi din străinătate pentru afaceri murdare, maşinării fiscale, inclusiv spălare de bani şi reprezintă un pericol la adresa securităţii ţării” şi a adăugat că „au fost întreprinse măsuri de contracarare a acestui fenomen şi că acestea au generat deja rezultate”. Oficialul de la SIS a evitat să spună atunci despre ce fel de rezultate este vorba, iar această ezitare a făcut ca acum să se creadă că acţiunile restrictive ale UE şi SUA ar fi fost solicitate de Chişinău, scrie Deutsche Welle.
Tiraspolul mai rigid la negocieri
Deşi nu are probe care ar demonstra această legătură, Tiraspolul şi-a radicalizat mesajul la negocierile cu Chişinăul în problema transnistreană. Reprezentanţii administraţiei separatiste blochează toate iniţiativele părţii moldoveneşti, invocând intenţionat nişte argumente vădit provocatoare, enervante şi inacceptabile pentru Chişinău. Astfel, administraţia separatistă arată că este supărată. Şi ca să fie mai convingătoare, lansează periodic mesaje de genul: „conflictul armat poate reizbucni oricând”.
Ştanski infirmă şi face pe supărata
Banca centrală transnistreană a infirmat declaraţiile lui Vadim Vrabie, acuzând caracterul lor „provocator, de conjunctură şi populist”. Pretinsul şef al diplomaţiei de la Tiraspol, Nina Ştanski, a spus că datele furnizate de SIS sunt „ofensatoare pentru sistemul bancar transnistrean”, iar negociatorul principal din partea Chişinăului, vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, a reconfirmat că „instituţiile oficiale ale Republicii Moldova nu fac declaraţii nefondate şi neverificate”.
Separatişti convocaţi la ambasada SUA
De altfel, şefii aşa-numitului minister de externe din Transnistria, precum şi ai KGB-ului (serviciul de securitate) de la Tiraspol au fost convocaţi la o întâlnire cu o delegație la ambasada SUA de la Chişinău, condusă de şeful Secției politico-economice a instituţiei, Gregory Winstead. Reprezentanții Transnistriei au condamnat refuzul unor bănci din SUA de a deservi conturi corespondente ale băncilor transnistrene, menționînd că aceste acțiuni creează obstacole în efectuarea de către băncile transnistrene a unor tranzacții financiare internaționale.
De la 1 noiembrie curent şi băncile din UE au blocat orice operaţiune cu băncile înregistrate în regiunea transnistreană. Până la acea dată, băncile europene efectuau operaţiuni cu băncile de la Tiraspol prin băncile din Federaţia Rusă.
Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, susţine că băncile din regiunea transnistreană nu pot fi licenţiate în Republica Moldova, deoarece Chişinăul nu poate supraveghea activitatea lor. „Pentru supravegherea eficientă a acelor bănci, legile din Republica Moldova trebuie să fie aplicate şi în acea regiune”, a menţionat Drăguţanu.