UE şi SUA au semnat acordul privind protecţia datelor personale schimbate în cadrul procedurilor judiciare
Acordul, anunţat în septembrie 2015, a fost semnat de comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, şi de ministrul american al justiţiei, Loretta Lynch, în cursul unei reuniuni la Amsterdam, şi mai trebuie aprobat de Parlamentul European.
‘Acest acord istoric va întări drepturile de protecţie a datelor (…) schimbate peste Atlantic între forţele de ordine şi va facilita cooperarea în lupta împotriva criminalităţii, inclusiv a terorismului’, a declarat comisarul Vera Jourova, potrivit comunicatului Comisiei.
Referitor la acelaşi acord, Consiliul Uniunii Europene şi SUA salută, într-un comunicat, ‘un progres major în relaţiile’ bilaterale, precizând că el ‘stabileşte standarde ridicate pentru protecţia datelor personale transferate între forţele de ordine’.
Acordul a fost finalizat în septembrie 2015, după patru ani de negocieri, puse în dificultate de îngrijorările europenilor în urma dezvăluirilor privind interceptările de amploare realizate de serviciile de informaţii americane.
Documentul a deschis, de asemenea, calea proiectului Uniunii Europene de a crea un registru de colectare a datelor pasagerilor companiilor aeriene.
Acordul le permite cetăţenilor europeni să beneficieze de acelaşi tratament ca şi americanii, acordându-le aceleaşi drepturi în materie de urmăriri judiciare în caz de atingere adusă vieţii private.
Potrivit fostului ministru american al justiţiei, Eric Holder, cetăţenii europeni vor putea sesiza tribunalele din SUA dacă datele transmise de autorităţile ţărilor lor serviciilor judiciare americane sunt ulterior făcute publice.
Potrivit acordului, datele transferate între UE şi autorităţile americane pot fi partajate doar în scopuri de ‘prevenire, anchetare, detectare sau urmărire a faptelor infracţionale, printre care terorismul, în cadrul cooperării de poliţie şi judiciare’, a explicat executivul comunitar.