‘Avem ambiţia comună de a umple depozitele ucrainene oricum se va putea, până la nivelul de 20 de miliarde de metri cubi, astfel încât să fim pregătiţi pentru o iarnă lungă şi grea’, a declarat comisarul european pentru energie Gunther Oettinger, după întâlnirea cu ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan.
Comisarul european a confirmat că Ucraina lucrează la activarea aşa-numitului ‘flux invers’, care va permite transportul gazelor în ambele direcţii, astfel încât Ucraina să poată achiziţiona gaze şi din ţările Uniunii Europene, nu doar din Rusia.
Oettinger a mai anunţat că guvernul de la Kiev poartă în prezent negocieri cu mai multe companii europene. El a menţionat totuşi că are în vedere să contacteze şi Moscova în vederea stabilirii unei noi reuniuni tripartite UE-Ucraina-Rusia pentru a încerca găsirea unui compromis care să permită reluarea furnizării gazelor ruseşti către societatea ucraineană Naftogaz.
Rusia a sistat pe 16 iunie livrările de gaze pentru Ucraina, în urma eşecului negocierilor privind achitarea datoriei de 4,5 miliarde de dolari acumulate de guvernul de la Kiev, care în plus nu acceptă să plătească noul tarif de 385 de dolari mia de metri cubi de gaze cerut de Gazprom.
De atunci, Uniunea Europeană a insistat pe lângă Ucraina să-şi completeze depozitele de gaze naturale de la 13,5 miliarde de metri cubi până la 20 de miliarde de metri cubi, astfel încât UE să aibă garanţia că va fi asigurat tranzitul gazelor livrate de Rusia către Europa prin gazoductele de pe teritoriul ucrainean. Cu privire la acest subiect, ministrul Iuri Prodan a declarat miercuri că a propus companiilor europene şi varianta de a stoca în Ucraina o parte din gazele achiziţionate din Rusia.