UE și UK iau în considerare alternative la trimiterea de trupe în Ucraina. Vesticii se tem de opoziția SUA

Eforturile europene, conduse de Macron și de premierul britanic Keir Starmer, de a crea aranjamente de securitate pentru Ucraina trec de la trimiterea de trupe la luarea în considerare a unor alternative, deoarece se confruntă cu constrângeri politice și logistice, precum și cu perspectiva ca Rusia și SUA să se opună planurilor lor, au declarat oficiali pentru Reuters, citat de Hotnews.
Economica.net - J, 27 mart. 2025, 09:22
UE și UK iau în considerare alternative la trimiterea de trupe în Ucraina. Vesticii se tem de opoziția SUA

Un document conceptual pentru summit, consultat de Reuters, se referă la o posibilă viitoare forță de reasigurare în Ucraina, departe de linia frontului, „ca parte a unui viitor acord de pace și cu sprijinul Statelor Unite”. O forță de reasigurare poziționată în Ucraina ar avea scopul de a oferi garanții de securitate și de a descuraja o viitoare agresiune din partea Rusiei.

„Obiectivul este de a permite Ucrainei să mențină situația pe teren și să reziste agresiunii ruse, construind în același timp elementele credibile pentru această pace durabilă”, a declarat Macron.

El a mai spus ceva important. „Dacă ar exista din nou o agresiune generalizată împotriva teritoriului ucrainean, aceste armate ar fi, de fapt, atacate și atunci este cadrul nostru obișnuit de angajament”, a spus Macron.

„Soldații noștri, atunci când sunt angajați și desfășurați, sunt acolo pentru a reacționa și a răspunde la deciziile comandantului suprem și, dacă sunt într-o situație de conflict, pentru a răspunde la aceasta”, a spus președintele, potrivit Associated Press.

Zelenski așteaptă claritate

Zelenski a declarat și el că speră să existe mai multă claritate cu privire la țările care se vor angaja în cele din urmă într-o astfel de forță.

„Așteptăm niște decizii noi și ferme. Trebuie să avansăm în discuțiile privind garanțiile de securitate și prezența în Ucraina a contingentelor partenere”, a spus el.

Opiniile liderilor europeni în privința trimiterii de trupe în Ucraina sunt împărțite – Polonia și Italia, printre alții, anunțând că nu vor trimite militari.

Președintele interimar al României a anunțat și el în mai multe rânduri că România nu va trimite trupe în Ucraina.

„România, așa cum a făcut și până acum, va fi un hub logistic pentru susținerea Ucrainei, pentru că menținerea Ucrainei într-o situație stabilă este un sprijin de fapt și pentru România. Pericolul este ținut departe de granițele noastre”, a declarat Ilie Bolojan, săptămâna trecută la Bruxelles.

Subliniind dificultățile, Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc miercuri de nerespectarea unui armistițiu privind infrasructura energetică negociat de Statele Unite, iar Uniunea Europeană a declarat că nu va ridica sancțiunile impuse Rusiei, o condiție a Moscovei pentru o încetare a focului planificată în Marea Neagră.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Zelenski a propus ieri numirea premierului de exercițiu, Denis Smîgal, ca ministru al apărării
Zelenski a propus ieri numirea premierului de exercițiu, Denis Smîgal, ca ministru al apărării
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus luni numirea premierului în exercițiu Denis Șmîgal în funcția de ministru al apărării, în cadrul unei remanieri a guvernului, care mai......
Introducerea impozitului progresiv pe venit, în locul cotei unice, revine în discuție în România. Ultimele declarații ale decidenților
Introducerea impozitului progresiv pe venit, în locul cotei unice, revine în discuție în România. Ultimele declarații ...
Fruntașii a două partide din coaliția de guvernare, PSD și UDMR, s-au declarat convinși că România va adopta în final ...
Confruntarea dintre Audi, BMW și Mercedes-Benz în primul semestru din 2025, încheiată cu victoria mărcii din Munchen
Confruntarea dintre Audi, BMW și Mercedes-Benz în primul semestru din 2025, încheiată cu victoria mărcii din Munchen
Raportările celor trei mărci premium germane Audi, BMW și Mercedes-Benz, aflate într-o luptă continuă pentru supremație ...
Încă un român dă lovitura în SUA cu un AI pentru companii. Startup-ul său a ajuns la valoarea de 2,5 miliarde de dolari
Încă un român dă lovitura în SUA cu un AI pentru companii. Startup-ul său a ajuns la valoarea de 2,5 miliarde de dolari
Încă un român scrie povestea succesului în Statele Unite, în domeniul inteligenței artificiale. Chris Țurlică, cofondator ...