Un document conceptual pentru summit, consultat de Reuters, se referă la o posibilă viitoare forță de reasigurare în Ucraina, departe de linia frontului, „ca parte a unui viitor acord de pace și cu sprijinul Statelor Unite”. O forță de reasigurare poziționată în Ucraina ar avea scopul de a oferi garanții de securitate și de a descuraja o viitoare agresiune din partea Rusiei.
„Obiectivul este de a permite Ucrainei să mențină situația pe teren și să reziste agresiunii ruse, construind în același timp elementele credibile pentru această pace durabilă”, a declarat Macron.
El a mai spus ceva important. „Dacă ar exista din nou o agresiune generalizată împotriva teritoriului ucrainean, aceste armate ar fi, de fapt, atacate și atunci este cadrul nostru obișnuit de angajament”, a spus Macron.
„Soldații noștri, atunci când sunt angajați și desfășurați, sunt acolo pentru a reacționa și a răspunde la deciziile comandantului suprem și, dacă sunt într-o situație de conflict, pentru a răspunde la aceasta”, a spus președintele, potrivit Associated Press.
Zelenski a declarat și el că speră să existe mai multă claritate cu privire la țările care se vor angaja în cele din urmă într-o astfel de forță.
„Așteptăm niște decizii noi și ferme. Trebuie să avansăm în discuțiile privind garanțiile de securitate și prezența în Ucraina a contingentelor partenere”, a spus el.
Opiniile liderilor europeni în privința trimiterii de trupe în Ucraina sunt împărțite – Polonia și Italia, printre alții, anunțând că nu vor trimite militari.
Președintele interimar al României a anunțat și el în mai multe rânduri că România nu va trimite trupe în Ucraina.
„România, așa cum a făcut și până acum, va fi un hub logistic pentru susținerea Ucrainei, pentru că menținerea Ucrainei într-o situație stabilă este un sprijin de fapt și pentru România. Pericolul este ținut departe de granițele noastre”, a declarat Ilie Bolojan, săptămâna trecută la Bruxelles.
Subliniind dificultățile, Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc miercuri de nerespectarea unui armistițiu privind infrasructura energetică negociat de Statele Unite, iar Uniunea Europeană a declarat că nu va ridica sancțiunile impuse Rusiei, o condiție a Moscovei pentru o încetare a focului planificată în Marea Neagră.