UE sprijină intenţia Irlandei de a rambursa anticipat creditul de la FMI
La finele lui 2010 Irlanda a împrumutat bani atât de la FMI cât şi de la Uniunea Europeană, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, după ce nu a mai putut să se finanţeze de pe piaţă. În luna decembrie a anului trecut Irlanda a revenit însă pe pieţele financiare după ce pus capăt programului său de asistenţă iar în prezent dobânzile plătite pentru creditul de la FMI sunt mai mari decât dacă Irlanda s-ar împrumuta de pe piaţă. În timp ce creditul de la FMI are o dobândă de aproape 55%, costul împrumuturilor de pe piaţă este mai mic de 2%.
Potrivit termenilor programului de asistenţă, în cazul în care autorităţile de la Dublin vor să ramburseze anticipat o parte din credite trebuie să ramburseze tuturor creditorilor nu doar unuia singur, exceptând situaţia în care ceilalţi creditori sunt de acord cu acest lucru.
Un înalt oficial european implicat în discuţii susţin că şansele de a se ajunge la un acord sunt ridicate. ‘Colegii mei au o atitudine pozitivă faţă de acest lucru. Este un lucru bun pentru statul irlandez, bun pentru portofoliul financiar al Irlandei şi de asemenea un lucru bun pentru noi’, a declarat oficialul european. Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană ar urma să discute acest subiect la reuniunea lor informală de la Milano.
Potrivit Reuters, ministrul irlandez de Finanţe, Michael Noonan, va face luni după-amiază o propunere oficială Comisiei Europene în care va preciza că Dublinul vizează rambursarea a 18 din cele 22 de miliarde de dolari datorate FMI. În plus, Noonan va încerca să refinanţeze restul de cinci miliarde de euro în trei tranşe, începând de la finele acestui an.
Oficialul european a admis că dacă Irlandei i se va permite să ramburseze anticipat creditul de la FMI acest lucru ar stabili un precedent pentru celelalte ţări care au avut programe similare. De exemplu, Portugalia a pus şi ea capăt programului de asistenţă în cursul acestui an. ‘Nu am avut discuţii cu autorităţile portugheze cu privire la acest subiect dar este logic că va trebui să începem să ne gândim la acest lucru. Rezultatele Irlandei vor stabili un precedent important pentru alte ţări’, a spus oficialul.