‘S-a decis suspendarea pentru următoarele patru luni a sancţiunilor (împotriva Belarus), însă ele ar putea fi reactivate imediat dacă acest lucru va fi justificat’, a declarat Desir la finalul unei reuniuni ministeriale la Luxemburg.
Aceste sancţiuni vizează 175 de persoane şi 14 entităţi, ale căror bunuri de pe teritoriul UE au fost îngheţate şi care au fost privaţi de viză.
Această undă verde intervine ‘ca urmare a eliberării mai multor prizonieri politici – UE cerând de mai multe luni punerea lor în libertate – şi a alegerilor (prezidenţiale) care tocmai au avut loc’ (în Belarus), a explicat Desir.
Scrutinul de duminică, în urma căruia preşedintele Aleksandr Lukaşenko a fost reales pentru un al cincilea mandat, cu peste 83% din voturi, a avut loc ‘într-un climat liniştit, chiar dacă aşteptăm rapoartele observatorilor pentru a avea bilanţul complet’, a pus ministrul francez.
‘Dorim să încurajăm o evoluţie spre democraţie, spre respectarea statului de drept, spre, în mod evident, respectarea drepturilor omului’ în Belarus, ţară deja asociată UE în cadrul Parteneriatului Estic.
Lukaşenko a fost înscris pe ‘lista neagră’ a UE în ianuarie 2011, din cauza represaliilor violente care au urmat realegerii sale contestate din 2010.
‘Eliberarea a trei prizonieri politici era pentru noi un semnal aşteptat, unul foarte important. El a fost dat şi prin urmare vrem să încurajăm regimul (de la Minsk) să evolueze în această direcţie. Însă, în orice moment, dacă se va constata o întoarcere’, UE ar putea reveni asupra deciziei sale, a avertizat Harlem Desir.
O anulare definitivă a sancţiunilor va fi examinată de UE la începutul lui 2016. ‘Am anunţat că am putea evalua la începutul anului viitor, la sfârşitul lui ianuarie’, dacă toate condiţiile sunt reunite pentru anularea sancţiunilor, a explicat şeful diplomaţiei germane Frank Walter Steinmeier