„Relaţiile cu Rusia nu se îmbunătăţesc. Dimpotrivă, tensiunea creşte în diferite domenii”, a apreciat Josep Borrell, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din cele 27 de state membre ale blocului comunitar.
Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate a menţionat în acest context expulzările de diplomaţi între Moscova şi Praga, precum şi starea de sănătate „extrem de îngrijorătoare” a lui Navalnîi, bolnav şi în greva foamei în penitenciar.
Rusia trebuie să permită lui Navalnîi – cel mai virulent critic din partea opoziţiei ruse la adresa Kremlinului, despre care aliaţii săi spun că se află într-o stare critică de sănătate în închisoare – să aibă acces la o asistenţă medicală adecvată, a declarat Borrell, în timp ce miniştrii de externe ai UE au cerut eliberarea sa.
Aleksei Navalnîi (44 de ani) a anunţat că intră în greva foamei la sfârşitul lunii martie, în semn de protest faţă de refuzul autorităţilor penitenciare de a-i asigura acces la un medic din afara închisorii pentru un tratament corespunzător pentru durerile acute de spate şi de picioare.
„Atribuim autorităţilor ruse responsabilitatea pentru starea de sănătate a lui Navalnîi”, a declarat Josep Borrell înaintea reuniunii celor 27 de miniştri de externe ai UE, care au dat duminică publicităţii o declaraţie comună în care avertizau asupra riscurilor pentru viaţa lui Navalnîi, potrivit Reuters.
De asemenea, parlamentari europeni s-au pronunţat pe acest subiect. „Acţionaţi acum sau sângele lui Navalnîi va fi pentru totdeauna pe mâinile voastre”, a lansat un apel Manfred Weber, care conduce cel mai mare grup din Parlamentului European, Partidul Popular European (PPE).
Navalnîi care, potrivit Occidentului, a fost închis pe nedrept şi ar trebui eliberat, a revenit la 17 ianuarie în Rusia din Germania, unde timp de cinci luni a primit îngrijiri după ce fusese otrăvit în august în Siberia. Laboratorul Bundeswehr-ului şi alte două laboratoare europene au stabilit că Navalnîi a fost otrăvit cu agent neurotoxic din clasa Noviciok, de concepţie sovietică, considerat armă chimică.
Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat că UE, care a impus deja sancţiuni Rusiei în cazul otrăvirii lui Navalnîi, ar trebui să aibă pregătită o echipă medicală specială.
Doi aliaţi ai lui Navalnîi, Vladimir Aşurkov şi Leonid Volkov, le-au scris miniştrilor de externe ai UE pentru a-i îndemna să discute despre starea de sănătate a lui Navalnîi la reuniunea lor de luni, potrivit unei copii a scrisorii lor consultate de Reuters.
Josep Borrell a spus că miniştrii au primit această scrisoare. Mesajul se referă la probleme de sănătate similare cu cele exprimate marţi de soţia lui Navalnîi, Iulia, care a spus după ce i-a făcut o vizită la închisoare că opozantul vorbeşte cu greu şi că a pierdut mult în greutate.
„Starea de sănătate a lui Aleksei se deteriorează de la o zi la alta”, se afirmă în scrisoare, care citează o copie neoficială a rezultatelor testelor care arată că Navalnîi se confruntă cu probleme ale coloanei vertebrale.
Administraţia penitenciarului din Pokrov – 100 km est de Moscova – susţine că i-a oferit lui Navalnîi un tratament adecvat, dar că acesta îl refuză.