UE trimite inspectori în Polonia pentru a evalua situaţia cărnii de vită exportată în România şi în alte state UE

Comisia Europeană a anunţat vineri că va trimite o echipă de inspectori în Polonia, în perioada 4-8 februarie, după ce o anchetă jurnalistică a arătat că animale bolnave erau sacrificate în abatoarele din această ţară, iar carnea lor era destinată consumului uman, transmit AFP şi Reuters.
Economica.net - vin, 01 feb. 2019, 13:50
UE trimite inspectori în Polonia pentru a evalua situaţia cărnii de vită exportată în România şi în alte state UE

Polonia procesează anual aproximativ 560.000 de tone de carne de vită, iar 85% din această cantitate este exportată către ţări din UE, inclusiv în România.

Joi, directorul Agenţiei Sanitare Veterinare din Polonia, Pawel Niemczuk, a anunţat că Poliţia a demarat o investigaţie, după ce companiile poloneze implicate în scandal au vândut unităţilor de procesare aproape zece tone de carne de vită suspectată că provine de la animale bolnave.

„O echipă de auditori de la Comisia Europeană va sosi luni în Polonia pentru a evalua situaţia la faţa locului”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, adăugând că în aproximativ 14 state din UE a ajuns carnea exportată.

La solicitarea CE, Polonia a activat un sistem pentru a urmări traseul cărnii suspecte şi pentru a o retrage.

Vineri, unele state europene, cum ar fi România, Franţa şi Portugalia, au început să distrugă carnea de vită provenită din Polonia, chiar dacă autorităţile de la Varşovia dau asigurări că aceasta nu reprezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor, iar abatoarele respective au fost închise imediat.

Conform datelor actualizate publicate de Comisia Europeană, un total de 2,7 tone de carne de vită suspectată că provine de la animale bolnave a fost exportată către 13 ţări (Finlanda, Germania, Ungaria, Estonia, România, Suedia, Franţa, Spania, Letonia, Lituania, Portugalia, Slovacia şi Cehia). Polonia a închis imediat abatoarele.

Autorităţile de la Varşovia au decis joi să instaleze camere de luat vederi în abatoare şi să angajeze mai mulţi inspectori veterinari pentru a preveni exportul de carne contaminată către alte ţări din UE.

„Supravegherea video va fi disponibilă 24 de ore din 24, iar personalul specializat va evalua dacă animalele sunt sacrificate conform reglementărilor”, a explicat Niemczuk.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Sanitare Veterinare din Polonia a anunţat că autorităţile vor cheltui în următorii trei ani aproximativ 120 milioane de zloţi (32,3 milioane de dolari) pentru a implementa aceste decizii.

În România, inspectorii sanitari veterinari au identificat 1.434 de kilograme de produse provenite de la firma poloneză, iar întreaga cantitate a fost sechestrată şi urmează a fi dirijată către neutralizare, a informat miercuri Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Produsele companiei poloneze (carne de vită congelată) care fac obiectul anchetei au fost livrate unei singure firme, din judeţul Ilfov.

Te-ar mai putea interesa și
Compania de tehnologie financiară Ebury se extinde în statele baltice prin achiziția furnizorul lituanian de plăți internaționale ArcaPay
Compania de tehnologie financiară Ebury se extinde în statele baltice prin achiziția furnizorul lituanian de plăți internaționale ...
Ebury, firma globală de tehnologie financiară care sprijină întreprinderile mici și mijlocii să comercializeze și să se dezvolte la nivel internațional, anunță că a încheiat un acord......
J.T. Grup Oil a cumpărat barja JT Danube Terminal pentru 3 milioane de euro, navă care a aparținut Gazprom
J.T. Grup Oil a cumpărat barja JT Danube Terminal pentru 3 milioane de euro, navă care a aparținut Gazprom
Societatea J.T. Grup Oil S.A. i-a anunțat astăzi pe investitorii de Bursa de Valori București că a finalizat achiziționarea ...
România redevine importator net de gaze. Intră în țară gaze și din Ungaria
România redevine importator net de gaze. Intră în țară gaze și din Ungaria
În premieră în acest sezon rece, fluxul de gaze de la granița dintre România și Ungaria s-a inversat, astfel că acum ...
Comisia Europeană vrea să includă aluminiul în noul pachet de sancțiuni impus Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să includă aluminiul în noul pachet de sancțiuni impus Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană intenţionează să propună interzicerea importurilor de aluminiu primar rusesc ca parte a celui de-al ...