UE va cere ajutorul economiilor emergente la summit-ul G20
Cei patru membri europeni ai G20 – Germania, Franţa, Marea Britanie şi Italia – şi Spania ca ţară invitată, precum şi Comisia Europeană şi Consiliul European, ştiu că strategia anticriză a Uniunii Europene va face obiectul unui scrutin şi al unor presiuni puternice din partea celorlalţi parteneri.
Preşedintele Centrului de Studii Politice Europene (CEPS), Karel Lannoo, a apreciat că G20 va cere Uniunii Europene să acţioneze ‘urgent’ pentru a ieşi din criză şi va arăta în mod clar că europenii sunt cei care trebuie să-şi rezolve problemele, care afectează şi economia globală.
‘Dacă nu o vor face, limbajul, mai ales cel al SUA, se va înăspri’, a declarat Karel Lannoo, pentru EFE.
Experţii avertizează că apropiatul summit de la Los Cabos (Mexic) va avea loc la numai o zi după ‘crucialele’ alegeri elene, care vor deveni un plebiscit asupra viitorului Greciei în zona euro şi care, dacă nu vor genera un guvern proeuropean, ar putea pune în pericol eurozona şi ţările mai vulnerabile precum Spania şi Italia.
Grecia continuă să fie principala preocupare, dar şi situaţia din Spania îi îngrijorează pe liderii G20.
Europenii merg la Los Cabos cu senzaţia de a fi avansat în răspunsul împotriva crizei şi cu angajamentul de a aproba la viitorul summit european din 28 şi 29 iunie o foaie de parcurs şi un calendar pentru planul lor de creştere şi pentru a avansa spre o mai mare integrare economică şi financiară.
‘Vom sublinia modalitatea de concretizare a hotărârii noastre de a oferi un răspuns global la criza datoriei suverane: abordarea dificultăţilor cu care se confruntă ţările vulnerabile; sprijinirea creşterii economice prin reforme structurale şi printr-o consolidare fiscală diferenţiată şi favorabilă creşterii în timpul semestrului european; consolidarea mecanismelor de protecţie din zona euro; finanţarea şi recapitalizarea băncilor şi consolidarea guvernanţei economice în zona euro’, au semnalat recent preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cel al Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, într-o scrisoare comună privind reuniunea la nivel înalt a G20 de la Los Cabos, publicată pe site-ul UE.
Totodată, ‘ceilalţi parteneri din cadrul G20 ar trebui, la rândul lor, să îşi recunoască responsabilităţile privind realizarea unei redresări durabile. Considerăm că ar trebui să se pună un accent ferm pe reechilibrarea economiei mondiale şi că trebuie să reflectăm asupra asumării responsabilităţii în temeiul Cadrului G20 pentru creştere’, au adăugat semnatarii scrisorii.