UE va crea o entitate pentru a continua relaţiile comerciale cu Iranul – Federica Mogherini

Europenii vor crea o entitate specifică pentru a putea continua relaţiile comerciale cu Iranul, în special achiziţia de petrol, şi a scăpa astfel de sancţiunile americane, a anunţat luni seară la ONU şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, relatează AFP.
Economica.net - mar, 25 sept. 2018, 05:40
UE va crea o entitate pentru a continua relaţiile comerciale cu Iranul - Federica Mogherini

„Concret, statele membre al Uniunii Europene vor instaura o entitate juridică pentru a facilita tranzacţiile financiare legale cu Iranul”, a declarat Federica Mogherini la finalul unei reuniuni consacrate salvării acordului nuclear iranian din 2015 după retragerea Statelor Unite din acest text în mai.

„Aceasta va permite companiilor europene să continue relaţiile comerciale cu Iranul conform dreptului european şi ar putea fi deschisă altor parteneri din lume”, a adăugat ea într-o declaraţie citită în comun cu ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif.

Reprezentanţi ai celor şase ţări semnatare ale acordului – Marea Britanie, Franţa, Rusia, China, Germania şi Iran – au participat la această reuniune, organizată cu prilejul Adunării Generale anuale a Naţiunilor Unite.

Potrivit unor surse europene, acest „vehicul dedicat” (Special purpose vehicle – SPV) ar putea acţiona ca o bursă de schimb sau un sistem de troc sofisticat care să permită firmelor în cauză să scape de sancţiunile americane.

Preşedintele american, Donald Trump, s-a retras în mai din acordul internaţional privind programul nuclear iranian, menit să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba atomică şi, în paralel, să îl scoată din izolarea economică prin ridicarea sancţiunilor care îl strangulau.

Între timp, Washingtonul a restabilit o serie de sancţiuni grele vizând, de asemenea, întreprinderile sau ţările străine care continuă să facă afaceri cu Republica Islamică. Sub ameninţări, un mare număr de grupuri (ca Total, Daimler) foarte angajate în Statele Unite au încetat orice activitate cu Iranul de teama represaliilor americane.

La 4 noiembrie, un nou val de sancţiuni va lovi direct exporturile iraniene de petrol şi operaţiunile bancare cu această ţară care se va trezi astfel deconectată de la circuitele financiare internaţionale.

Noile canale de plată trebuie „să asigure actorii economici care au un comerţ legal cu Iranul”, a subliniat în faţa presei Federica Mogherini.

Este vorba despre păstrarea beneficiilor economice aşteptate de Iran în schimbul rămânerii în acord şi renunţării la un program nuclear militar, a explicat şefa diplomaţiei europene.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri. Motivul? Rusia va stopa livrările de azi
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri. Motivul? Rusia va stopa livrările de azi
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri, după ce OMV AG a anunţat că Rusia va stopa livrările de sâmbătă, transmite Bloomberg....
Mișcări negative pe piața auto. GM concediază 1.000 de oameni, Northvolt, aproape de insolvență
Mișcări negative pe piața auto. GM concediază 1.000 de oameni, Northvolt, aproape de insolvență
Schimbările din piața auto au adus multe vești neplăcute pentru toți membrii săi, fie ca sunt producători, fie ca ...
Sectorul în care lipsa lichidității creează probleme mari: ”Poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, falimentezi”
Sectorul în care lipsa lichidității creează probleme mari: ”Poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, falimentezi”
Lipsa lichidității creează probleme mari în agricultură, într-un an în care seceta a calamitat producția agricolă ...
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă anul acesta cadourile se cumpără preponderent din economii
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă ...
Anul acesta, cadourile de Crăciun se cumpără cu fondurile din economii (53% dintre respondenți), nu cu bani împrumutați ...